Alpha Lipoic Acid (ALA): Tác dụng, tính an toàn và cách sử dụng

01/11/2022 0 BÌnh Luận


Nội dung bài viết
Alpha Lipoic Acid (ALA): Tác dụng, tính an toàn và cách sử dụng

1. Alpha Lipoic Acid (ALA) là gì?

Alpha Lipoic Acid (ALA) là một chất chống oxy hóa được tạo ra tự nhiên trong cơ thể và cũng được tìm thấy trong thực phẩm. Nó được sử dụng để phân hủy carbohydrate và tạo ra năng lượng.

Alpha Lipoic Acid có thể dung nạp qua trong thực phẩm như thịt đỏ, cà rốt, củ cải đường, rau bina, bông cải xanh và khoai tây. Do axit alpha-lipoic hoạt động giống như một chất chống oxy hóa, nó có thể bảo vệ não và hữu ích trong một số bệnh về gan.

Alpha Lipoic Acid thường được sử dụng để giảm đau thần kinh ở những người bệnh tiểu đường. Nó cũng được sử dụng cho bệnh béo phì, say độ cao, lão hóa da, cholesterol cao hoặc các chất béo khác cao trong máu.

Tên gọi khác: Axit alpha-lipoic, ALA, A-Lipoic Acid, Acetate Replacing Factor, Acide Alpha-Lipoïque, Acide Alpha-Lipoïque R, Acide DL-Alpha-Lipoïque,Acide Lipoïque, Acide Thioctique, Acide 1,2-dithiolane-3-pentanoïque, Acide 1,2-dithiolane-3-valérique, Acide 5 Valérique (1,2-dithiolan-3-yl), Acide 6,8-dithiooctanoïque, Acide 6,8-Thioctique, Acido Alfa Lipoico, ALA, Biletan, DHLA, Dihydrolipoic Acid, Extrait d'acide Alpha-Lipoïque, Lipoic Acid, Lipoicin, R-ALA, R-Alpha-Lipoic Acid, (+-)-1,2-Dithiolane-3-Pentanoic Acid, (R)-Dithiolane-3-Pentanoic Acid,R, S-Alpha Lipoic Acid, (R)-Lipoic Acid, R-Lipoic Acid, RS-Alpha-Lipoic Acid, S-Alpha-Lipoic Acid, S-Lipoic Acid, Sodium-R-Lipoate, Thioctacid, Thioctan,Thioctic Acid.

Tránh nhầm với: Alpha-Linolenic Acid (omega-3 fatty acid)


2. Alpha Lipoic Acid (ALA) có tác dụng gì?

Alpha Lipoic Acid (ALA) có thể hiệu quả với:

 • Đau dây thần kinh ở người bệnh tiểu đường (bệnh thần kinh tiểu đường): Uống 600-1800 mg Alpha Lipoic Acid bằng đường uống hoặc qua đường tĩnh mạch dường như cải thiện các triệu chứng như bỏng rát, đau và tê ở chân và tay của những người mắc bệnh tiểu đường. Liều thấp hơn của Alpha Lipoic Acid dường như không có tác dụng.
 • Cholesterol cao hoặc lipid máu cao: Uống Alpha Lipoic Acid dường như làm giảm cholesterol toàn phần và cholesterol lipoprotein tỷ trọng thấp (LDL hay còn gọi là cholesterol "xấu") ở những người có hoặc không bị tăng lipid máu.
 • Béo phì: Dùng Alpha Lipoic Acid qua bằng đường uống có thể làm giảm trọng lượng cơ thể ở người lớn bị thừa cân.

Alpha Lipoic Acid (ALA) có thể không hiệu quả với:

 • Bệnh gan do rượu: Dùng Alpha Lipoic Acid đường uống hàng ngày trong tối đa 6 tháng không thấy cải thiện chức năng gan hoặc giảm tổn thương gan ở những người bị bệnh gan do rượu.
 • Bệnh say độ cao: Uống Alpha Lipoic Acid cùng với vitamin C và vitamin E dường như không ngăn ngừa được chứng say độ cao.
 • Tổn thương dây thần kinh ở bàn tay và bàn chân do thuốc điều trị ung thư: Uống Alpha Lipoic Acid trong quá trình hóa trị với cisplatin hoặc oxaliplatin dường như không làm giảm tổn thương thần kinh ở tay và chân.
 • Tổn thương thận do thuốc cản quang: Uống Alpha Lipoic Acid kèm với có hoặc không có liệu pháp hydrat hóa tiêu chuẩn trong quá trình chụp mạch vành dường như không ngăn ngừa được tổn thương thận do thuốc cản quang gây ra.
 • Bệnh tiểu đường: Dùng Alpha Lipoic Acid đường uống hoặc đường tĩnh mạch không cải thiện lượng đường trong máu ở những người mắc bệnh tiểu đường loại 1 hoặc loại 2.
 • Các vấn đề về thị lực ở những người mắc bệnh tiểu đường (bệnh võng mạc tiểu đường): Uống Alpha Lipoic Acid hàng ngày trong 24 tháng không cải thiện được tổn thương mắt do bệnh tiểu đường.
 • Sa sút trí tuệ ở những người nhiễm HIV/AIDS giai đoạn nặng: Uống Alpha Lipoic Acid không cải thiện được chức năng nhận thức ở những người nhiễm HIV.
 • Tăng triglyceride máu: Uống Alpha Lipoic Acid dường như không làm giảm Triglyceride ở hầu hết mọi người.

Người ta cũng quan tâm đến việc sử dụng axit alpha-lipoic cho một số mục đích khác, nhưng hiện không có đủ thông tin đáng tin cậy để nói liệu nó có thể hữu ích hay không.


3. Alpha Lipoic Acid có an toàn không?

Khi dùng bằng đường uống: Alpha Lipoic Acid an toàn cho hầu hết người lớn khi dùng  thời gian kéo dài đến 4 năm. Nó thường được dung nạp tốt. Các tác dụng phụ thường gặp nhất là nhức đầu, ợ chua, buồn nôn và nôn.

Khi bôi lên da: Alpha Lipoic Acid an toàn cho hầu hết người lớn khi sử dụng như một loại kem bôi trong tối đa 12 tuần. Nó có thể gây phát ban ở một số người.

Lưu ý đặc biệt khi dùng Alpha Lipoic Acid (ALA)

Phụ nữ mang thai: Khi dùng bằng đường uống, Alpha Lipoic Acid có thể an toàn. Nó được sử dụng an toàn trong thời kỳ mang thai với liều lượng lên đến 600 mg mỗi ngày cho đến 4 tuần.

Phụ nữ cho con bú: Hiện không có đủ thông tin đáng tin cậy để biết liệu Alpha Lipoic Acid có an toàn để sử dụng khi cho con bú hay không. Nên tránh sử dụng.

Trẻ em: Alpha Lipoic Acid có thể an toàn ở trẻ em từ 10-17 tuổi khi dùng đường uống với liều lên đến 600 mg/ngày trong 3 tháng. Tuy nhiên, có thể không an toàn cho trẻ em khi uống một lượng lớn Alpha Lipoic Acid. Các biến có bất lợi như co giật, nôn mửa và bất tỉnh đã được báo cáo đối với trẻ em từ 14 tháng đến 16 tuổi khi dùng liều duy nhất 2400 mg axit alpha-lipoic.

Phẫu thuật: Alpha Lipoic Acid có thể làm giảm lượng đường trong máu, nó có thể gây khó khăn trong việc kiểm soát đường huyết và sau khi phẫu thuật. Nên ngừng sử dụng axit alpha-lipoic 2 tuần trước khi thực hiện các thủ thuật phẫu thuật.

Lạm dụng rượu / thiếu thiamine (vitamin B1): Rượu có thể làm giảm lượng thiamine (vitamin B1) trong cơ thể. Dùng Alpha Lipoic Acid khi thiếu thiamine có thể gây ra các vấn đề sức khỏe nghiêm trọng. Nếu bạn uống nhiều rượu và dùng Alpha Lipoic Acid thì nên bổ sung thiamine.


4. Alpha Lipoic Acid có tương tác với thuốc không?

Thận trọng khi dùng Alpha Lipoic Acid với:

Thuốc điều trị ung thư nhóm alkyl hóa

Axit alpha-lipoic là một chất chống oxy hóa. Có một số lo ngại rằng chất chống oxy hóa có thể làm giảm tác dụng của một số loại thuốc điều trị ung thư. Nếu bạn đang dùng thuốc điều trị ung thư, hãy kiểm tra với nhà cung cấp dịch vụ chăm sóc sức khỏe của bạn trước khi dùng axit alpha-lipoic.

Thuốc kháng sinh chống ung thư

Axit alpha-lipoic là một chất chống oxy hóa. Hiện có một số lo ngại rằng chất chống oxy hóa có thể làm giảm tác dụng của thuốc điều trị ung thư. Nếu bạn đang dùng thuốc điều trị ung thư, hãy thảo luận với bác sỹ điều trị trước khi dùng axit alpha-lipoic.

Thuốc chống đông máu, Thuốc chống ngưng tập tiểu cầu

Axit alpha-lipoic có thể làm chậm quá trình đông máu. Dùng axit alpha-lipoic cùng với các loại thuốc làm chậm quá trình đông máu có thể làm tăng nguy cơ tụ máu (bầm tím) và chảy máu.

Hormone tuyến giáp

Axit alpha-lipoic có vẻ làm giảm hiệu quả hoạt động của hormone tuyến giáp trong cơ thể. Dùng axit alpha-lipoic với hormone tuyến giáp có thể làm giảm tác dụng của hormone tuyến giáp.

Theo dõi khi dùng Alpha Lipoic Acid với:

Thuốc điều trị tiểu đường

Axit alpha-lipoic có thể làm giảm lượng đường trong máu. Dùng axit alpha-lipoic cùng với thuốc tiểu đường có thể khiến lượng đường trong máu giảm xuống quá thấp. Cần theo dõi chặt chẽ lượng đường huyết nếu bạn sử dụng nó.


5. Axit alpha-Lipoic có tương tác với thảo dược/chất bổ sung khác không?

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có thể làm giảm lượng đường trong máu

Axit alpha-lipoic có thể làm giảm lượng đường trong máu. Dùng nó với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể làm giảm lượng đường trong máu quá nhiều. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm: lô hội, mướp đắng, quế cassia, crom và xương rồng lê gai.

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có thể làm chậm quá trình đông máu

Axit alpha-lipoic có thể làm chậm quá trình đông máu và tăng nguy cơ chảy máu. Dùng nó với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể làm tăng nguy cơ chảy máu ở một số người. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm: tỏi, gừng, bạch quả, nattokinase và nhân sâm Panax.

Các loại thảo mộc có tác động lên hormone tuyến giáp

Axit alpha lipoic có thể ảnh hưởng đến việc sản xuất hormone tuyến giáp của cơ thể. Dùng nó với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể làm thay đổi quá nhiều chức năng tuyến giáp và gây ra các tác dụng phụ. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm cây bọ hung, tía tô đất và tiratricol.


6. Axit alpha-Lipoic có tương tác với thức ăn không?

Hiện không có tương tác nào với thức ăn được biết đến.


7. Cách sử dụng Axit alpha-Lipoic

Liều lượng tiêu chuẩn của Alpha-Lipoic Acid (ALA) nằm trong khoảng 300-600mg, dùng đường uống hàng ngày trong 6 tháng.


Nguồn tham khảo

 1. Abdelrahman KA, Ibrahim AS, Osman AM, Aly MG, Ali AS, Farrag WS. Alpha lipoic acid with pulsed radiofrequency in treatment of chronic lumbosacral radicular pain: A prospective, randomized study. Medicine (Baltimore) 2021;100:e26344. View abstract.
 2. Vajdi M, Mahmoudi-Nezhad M, Farhangi MA. An updated systematic review and dose-response meta-analysis of the randomized controlled trials on the effects of Alpha-Lipoic acid supplementation on inflammatory biomarkers. Int J Vitam Nutr Res 2021. View abstract.
 3. EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), Turck D, et al. Scientific opinion on the relationship between intake of alpha-lipoic acid (thioctic acid) and the risk of insulin autoimmune syndrome. EFSA J 2021;19:e06577. View abstract.
 4. Serhiyenko VA, Serhiyenko LM, Sehin VB, Serhiyenko AA. Effect of alpha-lipoic acid on arterial stiffness parameters in type 2 diabetes mellitus patients with cardiac autonomic neuropathy. Endocr Regul 2021;55:224-233. View abstract.
 5. Sun F, Jiang D, Cai J. Effects of valsartan combined with a-lipoic acid on renal function in patients with diabetic nephropathy: a systematic review and meta-analysis. BMC Endocr Disord 2021;21:178. View abstract.
 6. Aslfalah H, Jamilian M, Ansarihadipour H, Abdollahi M, Khosrowbeygi A. Effect of alpha-lipoic acid supplementation on the lipid profile and lipid ratios in women with gestational diabetes mellitus: A clinical trial study. Int J Reprod Biomed 2020;18:1029-1038. View abstract.
 7. Rezaei Kelishadi M, Alavi Naeini A, Askari G, Khorvash F, Heidari Z. The efficacy of alpha-lipoic acid in improving oxidative, inflammatory, and mood status in women with episodic migraine in a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Int J Clin Pract 2021;75:e14455. View abstract.
 8. Sharifi-Zahabi E, Abdollahzad H, Mostafa Nachvak S, et al. Effects of alpha lipoic acid on iron overload, lipid profile and oxidative stress indices in ß-thalassemia major patients: A cross-over randomised controlled clinical trial. Int J Clin Pract 2021;75:e14062. View abstract.
 9. Esposito C, Ugo Garzarella E, Santarcangelo C, et al. Safety and efficacy of alpha-lipoic acid oral supplementation in the reduction of pain with unknown etiology: A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Biomed Pharmacother 2021;144:112308. View abstract.
 10. Vakali E, Rigopoulos D, Carrillo AE, Flouris AD, Dinas PC. Effects of alpha-lipoic acid supplementation on human diabetic nephropathy: A systematic review and meta-analysis. Curr Diabetes Rev 2021. View abstract.
 11. Mahmoudinezhad M, Farhangi MA. Alpha lipoic acid supplementation affects serum lipids in a dose and duration-dependent manner in different health status. Int J Vitam Nutr Res 2021. View abstract.
 12. Rahmanabadi A , Mahboob S , Amirkhizi F , Hosseinpour-Arjmand S , Ebrahimi-Mameghani M . Oral a-lipoic acid supplementation in patients with non-alcoholic fatty liver disease: effects on adipokines and liver histology features. Food Funct. 2019;10:4941-4952. View abstract.
 13. Izzo V, Greco C, Corradini D, et al. Insulin autoimmune syndrome in an Argentine woman taking a-lipoic acid: A case report and review of the literature. SAGE Open Med Case Rep. 2018;6:2050313X18819601. View abstract.
 14. Moffa S, Improta I, Rocchetti S, Mezza T, Giaccari A. Potential cause-effect relationship between insulin autoimmune syndrome and alpha lipoic acid: Two case reports. Nutrition. 2019;57:1-4. View abstract.
 15. Yukina M, Nuralieva N, Solovyev M, Troshina E, Vasilyev E. Insulin autoimmune syndrome. Endocrinol Diabetes Metab Case Rep. 2020;2020:19-0159. View abstract.
 16. Gullo D, Evans JL, Sortino G, Goldfine ID, Vigneri R. Insulin autoimmune syndrome (Hirata Disease) in European Caucasians taking a-lipoic acid. Clin Endocrinol (Oxf). 2014;81:204-9. View abstract.
 17. Gilron I, Robb S, Tu D, et al. Double-blind, randomized, placebo-controlled crossover trial of alpha-lipoic acid for the treatment of fibromyalgia pain: the IMPALA trial. Pain. 2021;162:561-568. View abstract.
 18. Sun Y, Guan X, Wang H, et al. Randomized clinical trial of combined therapy with oral a-lipoic acid and NB-UVB for nonsegmental stable vitiligo. Dermatol Ther. 2021;34:e14610. View abstract.
 19. Polat S, Kiliçaslan Ö, Sönmez FT. Alpha-lipoic acid intoxication in an adolescent girl: Case report and review of the literature. Turk Pediatri Ars. 2020;55:328-330. View abstract.
 20. Isenmann E, Trittel L, Diel P. The effects of alpha lipoic acid on muscle strength recovery after a single and a short-term chronic supplementation - a study in healthy well-trained individuals after intensive resistance and endurance training. J Int Soc Sports Nutr. 2020;17:61. View abstract.
 21. Fogacci F, Rizzo M, Krogager C, et al. Safety evaluation of a-lipoic acid supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled clinical studies. Antioxidants (Basel). 2020;9:1011. View abstract.
 22. Derosa G, D'Angelo A, Preti P, Maffioli P. Safety and efficacy of alpha lipoic acid during 4 years of observation: A retrospective, clinical trial in healthy subjects in primary prevention. Drug Des Devel Ther. 2020;14:5367-5374. View abstract.
 23. Fruzzetti F, Benelli E, Fidecicchi T, et al. Clinical and Metabolic Effects of Alpha-Lipoic Acid Associated with Two Different Doses of Myo-Inositol in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Int J Endocrinol. 2020;2020:2901393. View abstract.
 24. Kim BJ, Hunter A, Brucker AJ, et al. Orally administered alpha lipoic acid as a treatment for geographic atrophy: A randomized clinical trial. Ophthalmol Retina. 2020;4:889-898. View abstract.
 25. Mohammadshahi M, Zakizadeh E, Ahmadi-Angali K, Ravanbakhsh M, Helli B. The synergic effects of alpha-lipoic acid supplementation and electrical isotonic contraction on anthropometric measurements and the serum levels of VEGF, NO, sirtuin-1, and PGC1-α in obese people undergoing a weight loss diet. Arch Physiol Biochem. 2020:1-7. View abstract.
 26. El-Nahas MR, Elkannishy G, Abdelhafez H, Elkhamisy ET, El-Sehrawy AA. Oral alpha lipoic acid treatment for symptomatic diabetic peripheral neuropathy: A randomized double-blinded placebo-controlled study. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2020. View abstract.
 27. Vajdi M, Abbasalizad Farhangi M. Alpha-lipoic acid supplementation significantly reduces the risk of obesity in an updated systematic review and dose response meta-analysis of randomised placebo-controlled clinical trials. Int J Clin Pract. 2020;74:e13493. View abstract.
 28. Haghighatdoost F, Gholami A, Hariri M. Alpha-lipoic acid effect on leptin and adiponectin concentrations: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Pharmacol. 2020;76:649-657. View abstract.
 29. El Amrousy D, El-Afify D. Effects of alpha lipoic acid as a supplement in obese children and adolescents. Cytokine. 2020;130:155084. View abstract.
 30. Jamshidi K, Abdollahzad H, Nachvak M, Rezaei M, Golpayegani MR, Sharifi Zahabi E. Effects of alpha-lipoic acid supplementation on cardiovascular disease risk factors in ß-thalassemia major patients: A clinical trial crossover study. J Blood Med. 2020;11:131-139. View abstract.
 31. Passiatore M, Perna A, De-Vitis R, Taccardo G. The use of alfa-lipoic acid-R (ALA-R) in patients with mild-moderate carpal tunnel syndrome: A randomised controlled open label prospective study. Malays Orthop J. 2020;14:1-6. View abstract.
 32. Bobe G, Michels AJ, Zhang WJ, et al. A randomized controlled trial of long-term (R)-α-lipoic acid supplementation promotes weight loss in overweight or obese adults without altering baseline elevated plasma triglyceride concentrations. J Nutr. 2020: 150:2336-2345. View abstract.
 33. Ebada MA, Fayed N, Fayed L, et al. Efficacy of alpha-lipoic acid in the management of diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Iran J Pharm Res. 2019;18:2144-2156. View abstract.
 34. Moretti R, Angeletti C, Minora S. Multiple organ failure and shock following acute alpha lipoic acid (ALA) intoxication. Clin Toxicol (Phila). 2019;57:749-751. View abstract.
 35. Yousefi M, Kavianpour M, Hesami S, Rashidi Nooshabadi M, Khadem Haghighian H. Effect of alpha-lipoic acid at the combination with mefenamic acid in girls with primary dysmenorrhea: randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Gynecol Endocrinol. 2019;35:782-786. View abstract.
 36. Genazzani AD, Prati A, Marchini F, Petrillo T, Napolitano A, Simoncini T. Differential insulin response to oral glucose tolerance test (OGTT) in overweight/obese polycystic ovary syndrome patients undergoing to myo-inositol (MYO), alpha lipoic acid (ALA), or combination of both. Gynecol Endocrinol. 2019;35:1088-1093. View abstract.
 37. Fruzzetti F, Fidecicchi T, Palla G, Gambacciani M. Long-term treatment with a-lipoic acid and myo-inositol positively affects clinical and metabolic features of polycystic ovary syndrome. Gynecol Endocrinol. 2020;36:152-155. View abstract.
 38. Murray GL, Colombo J. (r)Alpha lipoic acid is a safe, effective pharmacologic therapy of chronic orthostatic hypotension associated with low sympathetic tone. Int J Angiol. 2019;28:188-193. View abstract.
 39. Lai S, Petramala L, Muscaritoli M, et al. a-lipoic acid in patients with autosomal dominant polycystic kidney disease. Nutrition. 2020;71:110594. View abstract.
 40. Jiang Z, Tan Z, Meng F, Li X. Curative effects of valsartan alone or combined with alpha-lipoic acid on inflammatory cytokines and renal function in early-stage diabetic kidney disease. J Coll Physicians Surg Pak. 2019;29:1009-1011. View abstract.
 41. Hosseinpour-Arjmand S, Amirkhizi F, Ebrahimi-Mameghani M. The effect of alpha-lipoic acid on inflammatory markers and body composition in obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Pharm Ther 2019;44:258-67. View abstract.
 42. Haghighatdoost F, Hariri M. Does alpha-lipoic acid affect lipid profile? A meta-analysis and systematic review on randomized controlled trials. Eur J Pharmacol 2019;847:1-10. View abstract.
 43. Tromba L, Perla FM, Carbotta G, Chiesa C, Pacifico L. Effect of alpha-lipoic acid supplementation on endothelial function and cardiovascular risk factors in overweight/obese youths: a double-blind, placebo-controlled randomized trial. Nutrients 2019;11. pii: E375. View abstract.
 44. Sabanovic M, Jasic M, Odobasic A, et al. Alpha lipoic acid reduces symptoms and inflammation biomarkers in patients with chronic hemorrhoidal illness. Int J Vitam Nutr Res 2018;88(5-6):281-90. View abstract.
 45. Karkabounas S, Papadopoulos N, Anastasiadou C, et al. Effects of a-lipoic Acid, carnosine, and thiamine supplementation in obese patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized, double-blind study. J Med Food. 2018;21:1197-1203. View abstract.
 46. Li N, Yan W, Hu X, et al. Effects of oral a-lipoic acid administration on body weight in overweight or obese subjects: a crossover randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf) 2017;86:680-7. View abstract.
 47. Murina F, Graziottin A, Felice R, Gambini D. Alpha lipoic acid plus omega-3 fatty acids for vestibulodynia associated with painful bladder syndrome. J Obstet Gynaecol Can 2017;39:131-7. View abstract.
 48. Sardu C, Santulli G, Santamaria M, et al. Effects of alpha lipoic acid on multiple cytokines and biomarkers and recurrence of atrial fibrillation within 1 year of catheter ablation. Am J Cardiol. 2017;119:1382-1386. View abstract.
 49. Rago R, Gallo M, Dal Lago A, et al. Controlled, prospective, observational study on the efficiency and tolerability of a combination of potential Nrf2-inducing antioxidants and micronutrients as pre-treatment for ICSI in dyspermic patients with previous failure. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017;21:1645-1652. View abstract.
 50. Desideri I, Francolini G, Becherini C, et al. Use of an alpha lipoic, methylsulfonylmethane and bromelain dietary supplement (Opera) for chemotherapy-induced peripheral neuropathy management, a prospective study. Med Oncol. 2017 Mar;34:46.View abstract.
 51. Hadzik B, Grass H, Mayatepek E, Daldrup T, Hoehn T. Fata non-accidental alpha-lipoic acid intoxication in an adolescent girl. Klin Padiatr. 2014 Sep;226:292-4. View abstract.
 52. Boriani F, Granchi D, Roatti G, Merlini L, Sabattini T, Baldini N. Alpha-lipoic acid after median nerve decompression at the carpal tunnel: a randomized controlled trial. J Hand Surg Am. 2017 Apr;42:236-42.View abstract.
 53. Kucukgoncu S, Zhou E, Lucas KB, Tek C. Alpha-lipoic acid (ALA) as a supplementation for weight loss: results from a meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2017 May;18:594-601. View abstract.
 54. Namazi N, Larijani B, Azadbakht L. Alpha-lipoic acid supplement in obesity treatment: a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Clin Nutr. 2017 Jun 8 pii:S0261-561430212-1.View abstract.
 55. Jurisic-Erzen D, Starcevic-Klasan G, Ivanac D, Peharec S, Girotto D, Jerkovic R. The effects of alpha-lipoic acid on diabetic myopathy. J Endocrinol Invest. 2017 Jun 28.View abstract.
 56. Cavestro C, Bedogni G, Molinari F, Mandrino S, Rota E, Frigeri MC. Alpha-lipoic acid shows promise to improve migraine in patients with insulin resistance: a 6-month exploratory study. J Med Food. 2017 Oct 4. View abstract.
 57. Sanders LLO, de Souza Menezes CE, Chaves Filho AJM, et al. Alpha-lipoic acid as adjunctive treatment for schizophrenia: an open-label trial. J Clin Psychopharmacol. 2017 Dec;37:697-701. View abstract.
 58. Tolunay O, Celik T, Komur M, Gezgin AE, Kaya MS, Celik U. A rare cause of status epilepticus: alpha lipoic acid intoxication, case report and review of the literature. Eur J Paediatr Neurol. 2015 Nov;19:730-2. View abstract.
 59. Grandi G, Pignatti L, Ferrari F, Dante G, Neri I, Facchinetti F. Vaginal alpha-lipoic acid shows an anti-inflammatory effect on the cervix, preventing its shortening after primary tocolysis. A pilot, randomized, placebo-controlled study. J Matern Fetal Neonatal Med. 2017 Sep;30:2243-49.View abstract.
 60. Sarezky D, Raquib AR, Dunaief JL, Kim BJ. Tolerability in the elderly population of high-dose alpha lipoic acid: a potential antioxidant therapy for the eye. Clin Ophthalmol. 2016 Sep 29;10:1899-1903. View abstract.
 61. Zhang L, Zhang HY, Huang FC, Huang Q, Liu C, Li JR. Study on the clinical value of alprostadil combined with alpha-lipoic acid in treatment of type 2 diabetes mellitus patients with erectile dysfunction. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Sep;20:3930-33. View abstract.
 62. Lee SJ, Jeong SJ, Lee YC, et al. Effects of high-dose alpha-lipoic acid on heart rate variability of type 2 diabetes mellitus patients with cardiac autonomic neuropathy in Korea. Diabetes Metab J. 2017 Aug;41:275-83. View abstract.
 63. Parente E, Colannino G, Picconi O, Monastra G. Safety of oral alpha-lipoic acid treatment in pregnant women: a retrospective observational study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017 Sep;21:4219-27. View abstract.
 64. Hong Y, Peng J, Cai X, Zhang X, Liao Y, Lan L. Clinical efficacy of alprostadil combined with alpha-lipoic acid in the treatment of elderly patients with diabetic nephropathy. Open Med (Wars). 2017 Oct 5;12:323-27.View abstract.
 65. Emsley R, Chiliza B, Asmal L, du Plessis S, Phahladira L, van Niekerk E, van Rensburg SJ, Harvey BH. A randomized, controlled trial of omega-3 fatty acids plus an antioxidant for relapse prevention after antipsychotic discontinuation in first-episode schizophrenia. Schizophr Res. 2014 Sep;158(1-3):230-5. View abstract.
 66. Xu Q, Pan J, Yu J, et al. Meta-analysis of methylcobalamin alone and in combination with lipoic acid in patients with diabetic peripheral neuropathy. Diabetes Res Clin Pract 2013;101:99-105. View abstract.
 67. Jo SH, Kim SA, Kim HS, et al. Alpha-lipoic acid for the prevention of contrast-induced nephropathy in patients undergoing coronary angiography: the ALIVE study - a prospective randomized trial. Cardiology 2013;126:159-66. View abstract.
 68. Huang Z, Wan X, Liu J, et al. Short-term continuous subcutaneous insulin infusion combined with insulin sensitizers rosiglitazone, metformin, or antioxidant a-lipoic acid in patients with newly diagnosed type 2 diabetes mellitus. Diabetes Technol Ther 2013;15:859-69. View abstract.
 69. Karaarslan U, Isgüder R, Bag Ö, et al. Alpha lipoic acid intoxication, treatment and outcome. Clin Toxicol (Phila) 2013;51:522. View abstract.
 70. Hegazy SK, Tolba OA, Mostafa TM, Eid MA, El-Afify DR. Alpha-lipoic acid improves subclinical left ventricular dysfunction in asymptomatic patients with type 1 diabetes. Rev Diabet Stud 2013;10:58-67. View abstract.
 71. Cicek M, Yildirir A, Okyay K, et al. Use of alpha-lipoic acid in prevention of contrast-induced nephropathy in diabetic patients. Ren Fail 2013;35:748-53. View abstract.
 72. Brennan BP, Jensen JE, Hudson JI, Coit CE, Beaulieu A, Pope HG Jr, Renshaw PF, Cohen BM. A placebo-controlled trial of acetyl-L-carnitine and a-lipoic acid in the treatment of bipolar depression. J Clin Psychopharmacol. 2013 Oct;33:627-35. View abstract.
 73. Letizia Mauro G, Cataldo P, Barbera G, Sanfilippo A. a-Lipoic acid and superoxide dismutase in the management of chronic neck pain: a prospective randomized study. Drugs R D 2014;14:1-7. View abstract.
 74. Guo Y, Jones D, Palmer JL, et al. Oral alpha-lipoic acid to prevent chemotherapy-induced peripheral neuropathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Support Care Cancer 2014;22:1223-31. View abstract.
 75. Hager K, Marahrens A, Kenklies M, Riederer P, Munch G. Alpha-lipoic acid as a new treatment option for Azheimer type dementia. Arch Gerontol Geriatr 2001;32;275-282.
 76. VIATRIS GmbH. NATHAN II Study, data on file.
 77. Zhou L. Effects of cilostazol and -lipoic acid on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Medicine and Health Care. 2009;17:10-11.
 78. Qiao YC. Effects of lipoic acid on diabetic peripheral neuropathy. Chinese Journal of Clinical Rational Drug Use. 2009;2:62.
 79. Lu YH. Observation of -lipoic acid and ligutrazine curing diabetic peripheral neuropathy. Medical Recapitulate 2009;2:62.
 80. Chen LY, Zhang YD & Zhu FY. Effects of alpha lipoic acid and prostaglandin E1 on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Practical Diabetology 2008;4:50-51.
 81. Xia W, Zhang L & Wen SL. Effects of alpha-lipoic acid on painful neuropathy of type 2 diabetes. Journal of Henan University. 2008;27:53-54.
 82. Fu Y. Effects of alpha lipoic acid and mecobalamin on diabetic peripheral neuropathy. Chinese Journal of Practical Internal Medicine. 2008;28:81-83.
 83. Wu YX, Shi F & Ling L. Effects of lipoic acid and prostaglandin E1on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Sun Yat-sen University. 2008;29(S3):124-126.
 84. Wang J, Song W Huang J & Qu YC. Effects of prostaglandin E1 and -lipoic acid on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Practical Training of Medicine 2007;23:1325-1326.
 85. Li J, Xu QL. Effects of shuxuening and -lipoic acid on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Modern Drug Application. 2008;2:49-50.
 86. Suo LN & Zhang D. Effects of lipoic acid and mecobalamin on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Traditional Chinese Medicine. 2009;24:1104-1105.
 87. Zhang XL, Feng YL Zhou BA & Wei GY. Effects of mecobalamin and -lipoic acid on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Traditional Chinese Medicine. 2009;24:1104-1105.
 88. Huang H, Zhu KS Wang P Qu JC Ji XF & Song M. The effects of lipoic acid and prostaglandin E1 on diabetic peripheral neuropathy. Chinese Journal of Clinical Health 2008;11:29-30.
 89. Zou JJ, Zheng JY Zhao Y Tang W Shi YQ & Liu ZM. Effects and safety of combined therapy of -lipoic acid, mecobalamin and prostaglandin E1 for diabetic peripheral neuropathy. Shanghai Medical Journal 2008;31:364-365.
 90. Zhao YY. Combined therapeutic effects of -lipoic acid and mecobalamin on diabetic peripheral neuropathy. Journal of Practical Training of Medicine 2008;24:4289-4290.
 91. Evans, JL and Goldfine, ID. Alpha-lipoic acid: a multifunctional antioxidant that improves insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes. Diabetes Technology and Therapeutics 2000;2:401-413.
 92. Schimmelpfennig W, Renger F, Wack R, and et al. [Results of a prospective double-blind study with alpha-lipoic acid against placebo in alcoholic liver damage] (Ergebnisse einer prospektiven Doppelblindstudie mit Alpha-Liponsäure gegen Plazebo bei alkoholischen Leberschäden). Dtsch Gesundheitswes 1983;38:690-693.
 93. Kieburtz K, Schifitto G, McDermott M, and et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of deprenyl and thioctic acid in human immunodeficiency virus-associated cognitive impairment. Neurology 1998;50:645-651.
 94. Mazloom, Z. and Ansar H. The Effect of Alpha-Lipoic Acid on Blood Pressure in Type 2 Diabetics. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2009;11:245-250.
 95. Lukaszuk, J. Schultz T. Prawitz A. and Hofmann E. R-Alpha Lipoic Acid Effect on HbA1c in Type-2 Diabetics. Journal of Complementary and Integrative Medicine 2009;6:1-14.
 96. Reichel G, Doberenz M, Both R, and et al. Function of cardiac nerves in diabetics during alpha-lipoic-acid-therapy. J Neurol Sci 1997;150:S209.
 97. Rett K, Wicklmayr M, Ruus P, and et al. Lipoic acid acutely ameliorates insulin sensitivity in obese subjects with type 2 diabetes. Diabetes Und Stoffwechsel 1996;5(3 suppl):59-63.
 98. Khanna, S., Atalay, M., Lodge, J. K., Laaksonen, D. E., Roy, S., Hanninen, O., Packer, L., and Sen, C. K. Skeletal muscle and liver lipoyllysine content in response to exercise, training and dietary alpha-lipoic acid supplementation. Biochem.Mol.Biol.Int. 1998;46:297-306. View abstract.
 99. Eremeeva, M. E. and Silverman, D. J. Effects of the antioxidant alpha-lipoic acid on human umbilical vein endothelial cells infected with Rickettsia rickettsii. Infect.Immun. 1998;66:2290-2299. View abstract.
 100. Han, D., Sen, C. K., Roy, S., Kobayashi, M. S., Tritschler, H. J., and Packer, L. Protection against glutamate-induced cytotoxicity in C6 glial cells by thiol antioxidants. Am J Physiol 1997;273(5 Pt 2):R1771-R1778. View abstract.
 101. Bierhaus, A., Chevion, S., Chevion, M., Hofmann, M., Quehenberger, P., Illmer, T., Luther, T., Berentshtein, E., Tritschler, H., Muller, M., Wahl, P., Ziegler, R., and Nawroth, P. P. Advanced glycation end product-induced activation of NF-kappaB is suppressed by alpha-lipoic acid in cultured endothelial cells. Diabetes 1997;46:1481-1490. View abstract.
 102. Henriksen, E. J., Jacob, S., Streeper, R. S., Fogt, D. L., Hokama, J. Y., and Tritschler, H. J. Stimulation by alpha-lipoic acid of glucose transport activity in skeletal muscle of lean and obese Zucker rats. Life Sci 1997;61:805-812. View abstract.
 103. Estrada, D. E., Ewart, H. S., Tsakiridis, T., Volchuk, A., Ramlal, T., Tritschler, H., and Klip, A. Stimulation of glucose uptake by the natural coenzyme alpha-lipoic acid/thioctic acid: participation of elements of the insulin signaling pathway. Diabetes 1996;45:1798-1804. View abstract.
 104. Gleiter, C. H., Schug, B. S., Hermann, R., Elze, M., Blume, H. H., and Gundert-Remy, U. Influence of food intake on the bioavailability of thioctic acid enantiomers. Eur.J Clin Pharmacol. 1996;50:513-514. View abstract.
 105. Jacob, S., Streeper, R. S., Fogt, D. L., Hokama, J. Y., Tritschler, H. J., Dietze, G. J., and Henriksen, E. J. The antioxidant alpha-lipoic acid enhances insulin-stimulated glucose metabolism in insulin-resistant rat skeletal muscle. Diabetes 1996;45:1024-1029. View abstract.
 106. Kahler, W., Kuklinski, B., Ruhlmann, C., and Plotz, C. [Diabetes mellitus--a free radical-associated disease. Results of adjuvant antioxidant supplementation]. Z Gesamte Inn.Med 1993;48:223-232. View abstract.
 107. Handelman, G. J., Han, D., Tritschler, H., and Packer, L. Alpha-lipoic acid reduction by mammalian cells to the dithiol form, and release into the culture medium. Biochem Pharmacol 5-18-1994;47:1725-1730. View abstract.
 108. Kawabata, T. and Packer, L. Alpha-lipoate can protect against glycation of serum albumin, but not low density lipoprotein. Biochem.Biophys.Res.Commun. 8-30-1994;203:99-104. View abstract.
 109. Podda, M., Tritschler, H. J., Ulrich, H., and Packer, L. Alpha-lipoic acid supplementation prevents symptoms of vitamin E deficiency. Biochem.Biophys.Res.Commun. 10-14-1994;204:98-104. View abstract.
 110. Muller, U. and Krieglstein, J. Prolonged pretreatment with alpha-lipoic acid protects cultured neurons against hypoxic, glutamate-, or iron-induced injury. J Cereb.Blood Flow Metab 1995;15:624-630. View abstract.
 111. Maitra, I., Serbinova, E., Trischler, H., and Packer, L. Alpha-lipoic acid prevents buthionine sulfoximine-induced cataract formation in newborn rats. Free Radic.Biol.Med 1995;18:823-829. View abstract.
 112. Constantinescu, A., Pick, U., Handelman, G. J., Haramaki, N., Han, D., Podda, M., Tritschler, H. J., and Packer, L. Reduction and transport of lipoic acid by human erythrocytes. Biochem.Pharmacol. 7-17-1995;50:253-261. View abstract.
 113. Ou, P., Tritschler, H. J., and Wolff, S. P. Thioctic (lipoic) acid: a therapeutic metal-chelating antioxidant? Biochem.Pharmacol. 6-29-1995;50:123-126. View abstract.
 114. Scholich, H., Murphy, M. E., and Sies, H. Antioxidant activity of dihydrolipoate against microsomal lipid peroxidation and its dependence on alpha-tocopherol. Biochim.Biophys Acta 2-20-1989;1001:256-261. View abstract.
 115. Larkin, J., Bea, L., and Sharma, A. A cost effective complement to managing the vitamin D deficient and anemic dialysis patient in the bundled world. Nephrol.News Issues 2012;26:22-4, 26. View abstract.
 116. Chaparro, L. E., Wiffen, P. J., Moore, R. A., and Gilron, I. Combination pharmacotherapy for the treatment of neuropathic pain in adults. Cochrane Database.Syst.Rev. 2012;7:CD008943. View abstract.
 117. Tsai, F. J., Wang, Y. D., Chen, C. C., Hsieh, C., Cheng, Z. J., and Wu, Y. J. Evaluation of the antioxidative capability of commonly used antioxidants in dermocosmetics by in vivo detection of protein carbonylation in human stratum corneum. J Photochem.Photobiol.B 7-2-2012;112:7-15. View abstract.
 118. Pfeffer, G., Majamaa, K., Turnbull, D. M., Thorburn, D., and Chinnery, P. F. Treatment for mitochondrial disorders. Cochrane Database.Syst.Rev. 2012;4:CD004426. View abstract.
 119. Wray, D. W., Nishiyama, S. K., Harris, R. A., Zhao, J., McDaniel, J., Fjeldstad, A. S., Witman, M. A., Ives, S. J., Barrett-O'Keefe, Z., and Richardson, R. S. Acute reversal of endothelial dysfunction in the elderly after antioxidant consumption. Hypertension 2012;59:818-824. View abstract.
 120. Rosa, F. T., Zulet, M. A., Marchini, J. S., and Martinez, J. A. Bioactive compounds with effects on inflammation markers in humans. Int J Food Sci Nutr 2012;63:749-765. View abstract.
 121. Mollo, R., Zaccardi, F., Scalone, G., Scavone, G., Rizzo, P., Navarese, E. P., Manto, A., Pitocco, D., Lanza, G. A., Ghirlanda, G., and Crea, F. Effect of alpha-lipoic acid on platelet reactivity in type 1 diabetic patients. Diabetes Care 2012;35:196-197. View abstract.
 122. McNeilly, A. M., Davison, G. W., Murphy, M. H., Nadeem, N., Trinick, T., Duly, E., Novials, A., and McEneny, J. Effect of alpha-lipoic acid and exercise training on cardiovascular disease risk in obesity with impaired glucose tolerance. Lipids Health Dis 2011;10:217. View abstract.
 123. de, Moraes M., do Amaral Bezerra, B. A., da Rocha Neto, P. C., de Oliveira Soares, A. C., Pinto, L. P., and de Lisboa Lopes, Costa A. Randomized trials for the treatment of burning mouth syndrome: an evidence-based review of the literature. J Oral Pathol.Med. 2012;41:281-287. View abstract.
 124. Madeddu, C., Dessi, M., Panzone, F., Serpe, R., Antoni, G., Cau, M. C., Montaldo, L., Mela, Q., Mura, M., Astara, G., Tanca, F. M., Maccio, A., and Mantovani, G. Randomized phase III clinical trial of a combined treatment with carnitine + celecoxib +/- megestrol acetate for patients with cancer-related anorexia/cachexia syndrome. Clin Nutr 2012;31:176-182. View abstract.
 125. Nebbioso, M., Federici, M., Rusciano, D., Evangelista, M., and Pescosolido, N. Oxidative stress in preretinopathic diabetes subjects and antioxidants. Diabetes Technol.Ther 2012;14:257-263. View abstract.
 126. Lopez-Erauskin, J., Fourcade, S., Galino, J., Ruiz, M., Schluter, A., Naudi, A., Jove, M., Portero-Otin, M., Pamplona, R., Ferrer, I., and Pujol, A. Antioxidants halt axonal degeneration in a mouse model of X-adrenoleukodystrophy. Ann Neurol. 2011;70:84-92. View abstract.
 127. Becker, S., Schmidt, C., Berghaus, A., Tschiesner, U., Olzowy, B., and Reichel, O. Does laryngopharyngeal reflux cause intraoral burning sensations? A preliminary study. Eur Arch.Otorhinolaryngol. 2011;268:1375-1381. View abstract.
 128. Xiang, G., Pu, J., Yue, L., Hou, J., and Sun, H. alpha-lipoic acid can improve endothelial dysfunction in subjects with impaired fasting glucose. Metabolism 2011;60:480-485. View abstract.
 129. Ramos, L. F., Kane, J., McMonagle, E., Le, P., Wu, P., Shintani, A., Ikizler, T. A., and Himmelfarb, J. Effects of combination tocopherols and alpha lipoic acid therapy on oxidative stress and inflammatory biomarkers in chronic kidney disease. J Ren Nutr 2011;21:211-218. View abstract.
 130. Milazzo, L., Menzaghi, B., Caramma, I., Nasi, M., Sangaletti, O., Cesari, M., Zanone, Poma B., Cossarizza, A., Antinori, S., and Galli, M. Effect of antioxidants on mitochondrial function in HIV-1-related lipoatrophy: a pilot study. AIDS Res.Hum.Retroviruses 2010;26:1207-1214. View abstract.
 131. Guais, A., Baronzio, G., Sanders, E., Campion, F., Mainini, C., Fiorentini, G., Montagnani, F., Behzadi, M., Schwartz, L., and Abolhassani, M. Adding a combination of hydroxycitrate and lipoic acid (METABLOC) to chemotherapy improves effectiveness against tumor development: experimental results and case report. Invest New Drugs 2012;30:200-211. View abstract.
 132. Salinthone, S., Yadav, V., Schillace, R. V., Bourdette, D. N., and Carr, D. W. Lipoic acid attenuates inflammation via cAMP and protein kinase A signaling. PLoS.One. 2010;5 View abstract.
 133. Palacka, P., Kucharska, J., Murin, J., Dostalova, K., Okkelova, A., Cizova, M., Waczulikova, I., Moricova, S., and Gvozdjakova, A. Complementary therapy in diabetic patients with chronic complications: a pilot study. Bratisl.Lek.Listy 2010;111:205-211. View abstract.
 134. Najm, W. and Lie, D. Herbals used for diabetes, obesity, and metabolic syndrome. Prim.Care 2010;37:237-254. View abstract.
 135. Cagini, C., Leontiadis, A., Ricci, M. A., Bartolini, A., Dragoni, A., and Pellegrino, R. M. Study of alpha-lipoic acid penetration in the human aqueous after topical administration. Clin Experiment.Ophthalmol. 2010;38:572-576. View abstract.
 136. Mijnhout, G. S., Alkhalaf, A., Kleefstra, N., and Bilo, H. J. Alpha lipoic acid: a new treatment for neuropathic pain in patients with diabetes? Neth.J Med 2010;68:158-162. View abstract.
 137. Skalska, S., Kucera, P., Goldenberg, Z., Stefek, M., Kyselova, Z., Jariabka, P., Gajdosikova, A., Klobucnikova, K., Traubner, P., and Stolc, S. Neuropathy in a rat model of mild diabetes induced by multiple low doses of streptozotocin: effects of the antioxidant stobadine in comparison with a high-dose alpha-lipoic acid treatment. Gen.Physiol Biophys 2010;29:50-58. View abstract.
 138. Xiang GD, Pu JH, Snu HL, and Zhao LS. Alpha-lipoic acid improves endothelial dysfunction in patients with subclinical hypothyroidism. Exp.Clin Endocrinol.Diabetes 2010;118:625-629. View abstract.
 139. Fedin, A. I., Kuznetsov, M. R., Beresten', N. F., Kuznetsova, V. F., Kholopova, E. A., Ibragimov, T. M., Tugdumov, B. V., and Dubrovin, E. E. [Correction of disordered cerebral blood flow autoregulation in atherosclerosis]. Angiol.Sosud.Khir. 2009;15:21-26. View abstract.
 140. Heinisch, B. B., Francesconi, M., Mittermayer, F., Schaller, G., Gouya, G., Wolzt, M., and Pleiner, J. Alpha-lipoic acid improves vascular endothelial function in patients with type 2 diabetes: a placebo-controlled randomized trial. Eur J Clin Invest 2010;40:148-154. View abstract.
 141. Berkson, B. M., Rubin, D. M., and Berkson, A. J. Revisiting the ALA/N (alpha-lipoic acid/low-dose naltrexone) protocol for people with metastatic and nonmetastatic pancreatic cancer: a report of 3 new cases. Integr Cancer Ther 2009;8:416-422. View abstract.
 142. Zembron-Lacny, A., Ostapiuk, J., and Szyszka, K. Effects of sulphur-containing compounds on plasma redox status in muscle-damaging exercise. Chin J Physiol 10-31-2009;52:289-294. View abstract.
 143. Mittermayer, F., Pleiner, J., Francesconi, M., and Wolzt, M. Treatment with alpha-lipoic acid reduces asymmetric dimethylarginine in patients with type 2 diabetes mellitus. Transl.Res 2010;155:6-9. View abstract.
 144. Donato, A. J., Uberoi, A., Bailey, D. M., Wray, D. W., and Richardson, R. S. Exercise-induced brachial artery vasodilation: effects of antioxidants and exercise training in elderly men. Am J Physiol Heart Circ.Physiol 2010;298:H671-H678. View abstract.
 145. Lee, S. H., Kim, M. J., Kim, B. J., Kim, S. R., Chun, S., Ryu, J. S., Kim, G. S., Lee, M. C., Koh, J. M., and Chung, S. J. Homocysteine-lowering therapy or antioxidant therapy for bone loss in Parkinson's disease. Mov Disord. 2-15-2010;25:332-340. View abstract.
 146. Gianturco, V., Bellomo, A., D'Ottavio, E., Formosa, V., Iori, A., Mancinella, M., Troisi, G., and Marigliano, V. Impact of therapy with alpha-lipoic acid (ALA) on the oxidative stress in the controlled NIDDM: a possible preventive way against the organ dysfunction? Arch.Gerontol.Geriatr. 2009;49 Suppl 1:129-133. View abstract.
 147. Wray, D. W., Nishiyama, S. K., Monnet, A., Wary, C., Duteil, S. S., Carlier, P. G., and Richardson, R. S. Antioxidants and aging: NMR-based evidence of improved skeletal muscle perfusion and energetics. Am J Physiol Heart Circ.Physiol 2009;297:H1870-H1875. View abstract.
 148. Rutkove, S. B. A 52-year-old woman with disabling peripheral neuropathy: review of diabetic polyneuropathy. JAMA 10-7-2009;302:1451-1458. View abstract.
 149. Rivinius, C. Burning mouth syndrome: Identification, diagnosis, and treatment. J Am Acad.Nurse Pract. 2009;21:423-429. View abstract.
 150. Harris, R. A., Nishiyama, S. K., Wray, D. W., Tedjasaputra, V., Bailey, D. M., and Richardson, R. S. The effect of oral antioxidants on brachial artery flow-mediated dilation following 5 and 10 min of ischemia. Eur J Appl.Physiol 2009;107:445-453. View abstract.
 151. Zembron-Lacny, A., Slowinska-Lisowska, M., Szygula, Z., Witkowski, K., Stefaniak, T., and Dziubek, W. Assessment of the antioxidant effectiveness of alpha-lipoic acid in healthy men exposed to muscle-damaging exercise. J Physiol Pharmacol. 2009;60:139-143. View abstract.
 152. Sun-Edelstein, C. and Mauskop, A. Foods and supplements in the management of migraine headaches. Clin J Pain 2009;25:446-452. View abstract.
 153. Martins, V. D., Manfredini, V., Peralba, M. C., and Benfato, M. S. Alpha-lipoic acid modifies oxidative stress parameters in sickle cell trait subjects and sickle cell patients. Clin Nutr 2009;28:192-197. View abstract.
 154. Statsenko, M. E., Poletaeva, L. V., Turkina, S. V., Apukhtin, A. F., and Dudchenko, G. P. [Mildronate effects on oxidant stress in type 2 diabetic patients with diabetic peripheral (sensomotor) neuropathy]. Ter.Arkh. 2008;80:27-30. View abstract.
 155. Zembron-Lacny, A., Slowinska-Lisowska, M., Szygula, Z., Witkowski, K., and Szyszka, K. The comparison of antioxidant and hematological properties of N-acetylcysteine and alpha-lipoic acid in physically active males. Physiol Res 2009;58:855-861. View abstract.
 156. Bartlett, H. E. and Eperjesi, F. Nutritional supplementation for type 2 diabetes: a systematic review. Ophthalmic Physiol Opt. 2008;28:503-523. View abstract.
 157. Spisakova, M., Cizek, Z., and Melkova, Z. Ethacrynic and alpha-lipoic acids inhibit vaccinia virus late gene expression. Antiviral Res 2009;81:156-165. View abstract.
 158. Singh, U. and Jialal, I. Alpha-lipoic acid supplementation and diabetes. Nutr Rev. 2008;66:646-657. [RETRACTED]. View abstract.
 159. Bangma, H. R., Smit, G. P., Kuks, J. B., Grevink, R. G., and Wolffenbuttel, B. H. [Two patients with mitochondrial respiratory chain disease]. Ned.Tijdschr.Geneeskd. 10-18-2008;152:2298-2301. View abstract.
 160. Hatzitolios, A., Iliadis, F., Katsiki, N., and Baltatzi, M. Is the anti-hypertensive effect of dietary supplements via aldehydes reduction evidence based? A systematic review. Clin Exp.Hypertens. 2008;30:628-639. View abstract.
 161. Wray, D. W., Uberoi, A., Lawrenson, L., Bailey, D. M., and Richardson, R. S. Oral antioxidants and cardiovascular health in the exercise-trained and untrained elderly: a radically different outcome. Clin Sci (Lond) 2009;116:433-441. View abstract.
 162. Ghibu, S., Richard, C., Delemasure, S., Vergely, C., Mogosan, C., and Muresan, A. [An endogenous dithiol with antioxidant properties: alpha-lipoic acid, potential uses in cardiovascular diseases]. Ann Cardiol.Angeiol.(Paris) 2008;57:161-165. View abstract.
 163. Al'-Zamil', M. K. and Brezheva, E. V. [Implication of alpha-lipoic acid preparations in the treatment of diabetic neuropathy]. Zh.Nevrol.Psikhiatr.Im S.S.Korsakova 2008;108:27-30. View abstract.
 164. Kim, E., Park, D. W., Choi, S. H., Kim, J. J., and Cho, H. S. A preliminary investigation of alpha-lipoic acid treatment of antipsychotic drug-induced weight gain in patients with schizophrenia. J Clin Psychopharmacol. 2008;28:138-146. View abstract.
 165. Mantovani, G., Maccio, A., Madeddu, C., Gramignano, G., Serpe, R., Massa, E., Dessi, M., Tanca, F. M., Sanna, E., Deiana, L., Panzone, F., Contu, P., and Floris, C. Randomized phase III clinical trial of five different arms of treatment for patients with cancer cachexia: interim results. Nutrition 2008;24:305-313. View abstract.
 166. Huang, E. A. and Gitelman, S. E. The effect of oral alpha-lipoic acid on oxidative stress in adolescents with type 1 diabetes mellitus. Pediatr.Diabetes 2008;9(3 Pt 2):69-73. View abstract.
 167. Xiang, G. D., Sun, H. L., Zhao, L. S., Hou, J., Yue, L., and Xu, L. The antioxidant alpha-lipoic acid improves endothelial dysfunction induced by acute hyperglycaemia during OGTT in impaired glucose tolerance. Clin Endocrinol.(Oxf) 2008;68:716-723. View abstract.
 168. Mignini, F., Streccioni, V., Tomassoni, D., Traini, E., and Amenta, F. Comparative crossover, randomized, open-label bioequivalence study on the bioequivalence of two formulations of thioctic acid in healthy volunteers. Clin Exp.Hypertens. 2007;29:575-586. View abstract.
 169. Janson, M. Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging. Clin Interv.Aging 2006;1:261-265. View abstract.
 170. Zembron-Lacny, A., Szyszka, K., and Szygula, Z. Effect of cysteine derivatives administration in healthy men exposed to intense resistance exercise by evaluation of pro-antioxidant ratio. J Physiol Sci 2007;57:343-348. View abstract.
 171. Moreira, P. I., Harris, P. L., Zhu, X., Santos, M. S., Oliveira, C. R., Smith, M. A., and Perry, G. Lipoic acid and N-acetyl cysteine decrease mitochondrial-related oxidative stress in Alzheimer disease patient fibroblasts. J Alzheimers.Dis 2007;12:195-206. View abstract.
 172. McCormick, R. K. Osteoporosis: integrating biomarkers and other diagnostic correlates into the management of bone fragility. Altern.Med Rev. 2007;12:113-145. View abstract.
 173. Tang, J., Wingerchuk, D. M., Crum, B. A., Rubin, D. I., and Demaerschalk, B. M. Alpha-lipoic acid may improve symptomatic diabetic polyneuropathy. Neurologist. 2007;13:164-167. View abstract.
 174. Rooney, J. P. The role of thiols, dithiols, nutritional factors and interacting ligands in the toxicology of mercury. Toxicology 5-20-2007;234:145-156. View abstract.
 175. Zhang, W. J., Wei, H., Hagen, T., and Frei, B. Alpha-lipoic acid attenuates LPS-induced inflammatory responses by activating the phosphoinositide 3-kinase/Akt signaling pathway. Proc Natl Acad Sci U.S.A 3-6-2007;104:4077-4082. View abstract.
 176. Kamenova, P. Improvement of insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes mellitus after oral administration of alpha-lipoic acid. Hormones.(Athens.) 2006;5:251-258. View abstract.
 177. Dunschede, F., Erbes, K., Kircher, A., Westermann, S., Seifert, J., Schad, A., Oliver, K., Kiemer, A. K., and Theodor, J. Reduction of ischemia reperfusion injury after liver resection and hepatic inflow occlusion by alpha-lipoic acid in humans. World J Gastroenterol 11-14-2006;12:6812-6817. View abstract.
 178. Jameel, N. M., Shekhar, M. A., and Vishwanath, B. S. Alpha-lipoic acid: an inhibitor of secretory phospholipase A2 with anti-inflammatory activity. Life Sci 12-14-2006;80:146-153. View abstract.
 179. Suarez, P. and Clark, G. T. Burning mouth syndrome: an update on diagnosis and treatment methods. J Calif.Dent.Assoc. 2006;34:611-622. View abstract.
 180. Bergqvist-Karlsson, A., Thelin, I., and Bergendorff, O. Contact dermatitis to alpha-lipoic acid in an anti-wrinkle cream. Contact Dermatitis 2006;55:56-57. View abstract.
 181. Mantovani, G., Maccio, A., Madeddu, C., Gramignano, G., Lusso, M. R., Serpe, R., Massa, E., Astara, G., and Deiana, L. A phase II study with antioxidants, both in the diet and supplemented, pharmaconutritional support, progestagen, and anti-cyclooxygenase-2 showing efficacy and safety in patients with cancer-related anorexia/cachexia and oxidative stress. Cancer Epidemiol.Biomarkers Prev. 2006;15:1030-1034. View abstract.
 182. Berkson, B. M., Rubin, D. M., and Berkson, A. J. The long-term survival of a patient with pancreatic cancer with metastases to the liver after treatment with the intravenous alpha-lipoic acid/low-dose naltrexone protocol. Integr.Cancer Ther 2006;5:83-89. View abstract.
 183. Tarnopolsky, M. A. and Raha, S. Mitochondrial myopathies: diagnosis, exercise intolerance, and treatment options. Med Sci Sports Exerc. 2005;37:2086-2093. View abstract.
 184. Bregovskii, V. B., Posokhina, O. V., and Karpova, I. A. [Predictors of alpha-lipoic acid treatment efficacy in diabetic polyneuropathy of the lower limbs]. Ter.Arkh. 2005;77:15-19. View abstract.
 185. Lee, W. J., Lee, I. K., Kim, H. S., Kim, Y. M., Koh, E. H., Won, J. C., Han, S. M., Kim, M. S., Jo, I., Oh, G. T., Park, I. S., Youn, J. H., Park, S. W., Lee, K. U., and Park, J. Y. Alpha-lipoic acid prevents endothelial dysfunction in obese rats via activation of AMP-activated protein kinase. Arterioscler.Thromb.Vasc.Biol 2005;25:2488-2494. View abstract.
 186. Sung, M. J., Kim, W., Ahn, S. Y., Cho, C. H., Koh, G. Y., Moon, S. O., Kim, D. H., Lee, S., Kang, K. P., Jang, K. Y., and Park, S. K. Protective effect of alpha-lipoic acid in lipopolysaccharide-induced endothelial fractalkine expression. Circ.Res 10-28-2005;97:880-890. View abstract.
 187. Cakatay, U. Pro-oxidant actions of alpha-lipoic acid and dihydrolipoic acid. Med Hypotheses 2006;66:110-117. View abstract.
 188. Byun, C. H., Koh, J. M., Kim, D. K., Park, S. I., Lee, K. U., and Kim, G. S. alpha-Lipoic Acid Inhibits TNF-alpha-Induced Apoptosis in Human Bone Marrow Stromal Cells. J Bone Miner.Res 2005;20:1125-1135. View abstract.
 189. Koh, J. M., Lee, Y. S., Byun, C. H., Chang, E. J., Kim, H., Kim, Y. H., Kim, H. H., and Kim, G. S. Alpha-lipoic acid suppresses osteoclastogenesis despite increasing the receptor activator of nuclear factor kappaB ligand/osteoprotegerin ratio in human bone marrow stromal cells. J Endocrinol. 2005;185:401-413. View abstract.
 190. Tankova, T., Cherninkova, S., and Koev, D. Treatment for diabetic mononeuropathy with alpha-lipoic acid. Int J Clin.Pract. 2005;59:645-650. View abstract.
 191. Lee, W. J., Song, K. H., Koh, E. H., Won, J. C., Kim, H. S., Park, H. S., Kim, M. S., Kim, S. W., Lee, K. U., and Park, J. Y. Alpha-lipoic acid increases insulin sensitivity by activating AMPK in skeletal muscle. Biochem.Biophys.Res Commun. 7-8-2005;332:885-891. View abstract.
 192. Gregus, Z., Stein, A. F., Varga, F., and Klaassen, C. D. Effect of lipoic acid on biliary excretion of glutathione and metals. Toxicol Appl Pharmacol 1992;114:88-96. View abstract.
 193. Wenzel, U., Nickel, A., and Daniel, H. alpha-Lipoic acid induces apoptosis in human colon cancer cells by increasing mitochondrial respiration with a concomitant O2-*-generation. Apoptosis. 2005;10:359-368. View abstract.
 194. Zakrzewska, J. M., Forssell, H., and Glenny, A. M. Interventions for the treatment of burning mouth syndrome. Cochrane.Database.Syst Rev 2005;:CD002779. View abstract.
 195. Sola, S., Mir, M. Q., Cheema, F. A., Khan-Merchant, N., Menon, R. G., Parthasarathy, S., and Khan, B. V. Irbesartan and lipoic acid improve endothelial function and reduce markers of inflammation in the metabolic syndrome: results of the Irbesartan and Lipoic Acid in Endothelial Dysfunction (ISLAND) study. Circulation 1-25-2005;111:343-348. View abstract.
 196. Doggrell, S. A. Alpha-lipoic acid, an anti-obesity agent? Expert.Opin.Investig.Drugs 2004;13:1641-1643. View abstract.
 197. Negrisanu, G., Rosu, M., Bolte, B., Lefter, D., and Dabelea, D. Effects of 3-month treatment with the antioxidant alpha-lipoic acid in diabetic peripheral neuropathy. Rom.J Intern Med 1999;37:297-306. View abstract.
 198. Bruckner, I., Bustan, C., Adamescu, E., and Dobjanschi, C. Diabetic neuropathy--choices of treatment. Rom.J Intern Med 2002;40(1-4):53-60. View abstract.
 199. Jang, W. G., Kim, H. S., Park, K. G., Park, Y. B., Yoon, K. H., Han, S. W., Hur, S. H., Park, K. S., and Lee, I. K. Analysis of proteome and transcriptome of tumor necrosis factor alpha stimulated vascular smooth muscle cells with or without alpha lipoic acid. Proteomics. 2004;4:3383-3393. View abstract.
 200. Kravchuk, IuA, Mekhtiev, S. N., Uspenskii, IuP, Grinevich, V. B., and Koblov, S. V. [Device laboratory and postmortem parallels in alcoholic hepatitis during combined therapy using thioctic (alpha-lipoic) acid]. Klin.Med (Mosk) 2004;82:55-57. View abstract.
 201. Hahm, J. R., Kim, B. J., and Kim, K. W. Clinical experience with thioctacid (thioctic acid) in the treatment of distal symmetric polyneuropathy in Korean diabetic patients. J Diabetes Complications 2004;18:79-85. View abstract.
 202. Smith, A. R. and Hagen, T. M. Vascular endothelial dysfunction in aging: loss of Akt-dependent endothelial nitric oxide synthase phosphorylation and partial restoration by (R)-alpha-lipoic acid. Biochem Soc Trans. 2003;31(Pt 6):1447-1449. View abstract.
 203. Teichert, J., Hermann, R., Ruus, P., and Preiss, R. Plasma kinetics, metabolism, and urinary excretion of alpha-lipoic acid following oral administration in healthy volunteers. J Clin Pharmacol 2003;43:1257-1267. View abstract.
 204. Mantovani, G., Maccio, A., Madeddu, C., Mura, L., Gramignano, G., Lusso, M. R., Massa, E., Mocci, M., and Serpe, R. Antioxidant agents are effective in inducing lymphocyte progression through cell cycle in advanced cancer patients: assessment of the most important laboratory indexes of cachexia and oxidative stress. J Mol Med 2003;81:664-673. View abstract.
 205. Femiano, F. Burning mouth syndrome (BMS): an open trial of comparative efficacy of alpha-lipoic acid (thioctic acid) with other therapies. Minerva Stomatol. 2002;51:405-409. View abstract.
 206. Evans, J. L., Heymann, C. J., Goldfine, I. D., and Gavin, L. A. Pharmacokinetics, tolerability, and fructosamine-lowering effect of a novel, controlled-release formulation of alpha-lipoic acid. Endocr.Pract. 2002;8:29-35. View abstract.
 207. Heitzer, T., Finckh, B., Albers, S., Krohn, K., Kohlschutter, A., and Meinertz, T. Beneficial effects of alpha-lipoic acid and ascorbic acid on endothelium-dependent, nitric oxide-mediated vasodilation in diabetic patients: relation to parameters of oxidative stress. Free Radic.Biol Med 7-1-2001;31:53-61. View abstract.
 208. Konrad, D., Somwar, R., Sweeney, G., Yaworsky, K., Hayashi, M., Ramlal, T., and Klip, A. The antihyperglycemic drug alpha-lipoic acid stimulates glucose uptake via both GLUT4 translocation and GLUT4 activation: potential role of p38 mitogen-activated protein kinase in GLUT4 activation. Diabetes 2001;50:1464-1471. View abstract.
 209. Morcos, M., Borcea, V., Isermann, B., Gehrke, S., Ehret, T., Henkels, M., Schiekofer, S., Hofmann, M., Amiral, J., Tritschler, H., Ziegler, R., Wahl, P., and Nawroth, P. P. Effect of alpha-lipoic acid on the progression of endothelial cell damage and albuminuria in patients with diabetes mellitus: an exploratory study. Diabetes Res Clin Pract 2001;52:175-183. View abstract.
 210. Bailey, D. M. and Davies, B. Acute mountain sickness; prophylactic benefits of antioxidant vitamin supplementation at high altitude. High Alt Med Biol 2001;2:21-29. View abstract.
 211. Jain, S. K. and Lim, G. Lipoic acid decreases lipid peroxidation and protein glycosylation and increases (Na(+) + K(+))- and Ca(++)-ATPase activities in high glucose- treated human erythrocytes. Free Radic.Biol.Med 2000;29:1122-1128. View abstract.
 212. Yaworsky, K., Somwar, R., Ramlal, T., Tritschler, H. J., and Klip, A. Engagement of the insulin-sensitive pathway in the stimulation of glucose transport by alpha-lipoic acid in 3T3-L1 adipocytes. Diabetologia 2000;43:294-303. View abstract.
 213. Ziegler, D., Reljanovic, M., Mehnert, H., and Gries, F. A. Alpha-lipoic acid in the treatment of diabetic polyneuropathy in Germany: current evidence from clinical trials. Exp Clin Endocrinol.Diabetes 1999;107:421-430. View abstract.
 214. Borcea, V., Nourooz-Zadeh, J., Wolff, S. P., Klevesath, M., Hofmann, M., Urich, H., Wahl, P., Ziegler, R., Tritschler, H., Halliwell, B., and Nawroth, P. P. alpha-Lipoic acid decreases oxidative stress even in diabetic patients with poor glycemic control and albuminuria. Free Radic.Biol.Med. 1999;22(11-12):1495-1500. View abstract.
 215. Haak, E. S., Usadel, K. H., Kohleisen, M., Yilmaz, A., Kusterer, K., and Haak, T. The effect of alpha-lipoic acid on the neurovascular reflex arc in patients with diabetic neuropathy assessed by capillary microscopy. Microvasc.Res. 1999;58:28-34. View abstract.
 216. Mitsui, Y., Schmelzer, J. D., Zollman, P. J., Mitsui, M., Tritschler, H. J., and Low, P. A. Alpha-lipoic acid provides neuroprotection from ischemia-reperfusion injury of peripheral nerve. J Neurol.Sci. 2-1-1999;163:11-16. View abstract.
 217. Khanna, S., Atalay, M., Laaksonen, D. E., Gul, M., Roy, S., and Sen, C. K. Alpha-lipoic acid supplementation: tissue glutathione homeostasis at rest and after exercise. J Appl.Physiol 1999;86:1191-1196. View abstract.
 218. Breithaupt-Grogler, K., Niebch, G., Schneider, E., Erb, K., Hermann, R., Blume, H. H., Schug, B. S., and Belz, G. G. Dose-proportionality of oral thioctic acid--coincidence of assessments via pooled plasma and individual data. Eur J Pharm Sci 1999;8:57-65. View abstract.
 219. Lee, T. and Dugoua, J. J. Nutritional supplements and their effect on glucose control. Curr.Diab.Rep. 2011;11:142-148. View abstract.
 220. Rees-Jones RW, Larsen PR. Triiodothyronine and thyroxine content of desiccated thyroid tablets. Metabolism 1977;26:1213-1218. View abstract.
 221. Schimmelpfennig W, Renger F, Wack R, et al. [Results of a prospective double-blind study with alpha-lipoic acid against placebo in alcoholic liver damage] (Ergebnisse einer prospektiven Doppelblindstudie mit Alpha-Liponsäure gegen Plazebo bei alkoholischen Leberschäden). Dtsch Gesundheitswes 1983;38:690-693
 222. Alleva R., Nasole E., Di Donato F., Borghi B., Neuzil J., Tomasetti M. alpha-Lipoic acid supplementation inhibits oxidative damage, accelerating chronic wound healing in patients undergoing hyperbaric oxygen therapy. Biochem Biophys Res Commun 2005;333:404-410. View abstract.
 223. Alleva R., Tomasetti M., Sartini D., Emanuelli M., Nasole E., Di Donato F., Borghi B., Santarelli L., Neuzil J. alpha-Lipoic acid modulates extracellular matrix and angiogenesis gene expression in non-healing wounds treated with hyperbaric oxygen therapy. Mol Med 2008;14(3-4):175-183. View abstract.
 224. Koh E. H., Lee W. J., Lee S. A., Kim E. H., Cho E. H., Jeong E., Kim D. W., Kim M. S., Park J. Y., Park K. G., Lee H. J., Lee I. K., Lim S., Jang H. C., Lee K. H., Lee K. U. Effects of alpha-lipoic Acid on body weight in obese subjects. Am J Med 2011;124:85-88. View abstract.
 225. Podymova S. D., Davletshina I. V. [Efficacy of using alpha-lipoic acid (berlition) in patients with nonalcoholic steatohepatitis]. Eksp Klin Gastroenterol 2008;:77-84. View abstract.
 226. Thom E. A randomized, double-blind, placebo-controlled study on the clinical efficacy of oral treatment with DermaVite on ageing symptoms of the skin. J Int Med Res 2005;33:267-272. View abstract.
 227. Memeo A., Loiero M. Thioctic acid and acetyl-L-carnitine in the treatment of sciatic pain caused by a herniated disc: a randomized, double-blind, comparative study. Clin Drug Investig 2008;28:495-500. View abstract.
 228. Bae S. C., Jung W. J., Lee E. J., Yu R., Sung M. K. Effects of antioxidant supplements intervention on the level of plasma inflammatory molecules and disease severity of rheumatoid arthritis patients. J Am Coll Nutr 2009;28:56-62. View abstract.
 229. Korkina L. G., Afanas'ef I. B., Diplock A. T. Antioxidant therapy in children affected by irradiation from the Chernobyl nuclear accident. Biochem Soc Trans 1993;21 ( Pt 3):314S. View abstract.
 230. Femiano F., Gombos F., Scully C. Burning mouth syndrome: the efficacy of lipoic acid on subgroups. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004;18:676-678. View abstract.
 231. Femiano F., Gombos F., Scully C., Busciolano M., Luca P. D. Burning mouth syndrome (BMS): controlled open trial of the efficacy of alpha-lipoic acid (thioctic acid) on symptomatology. Oral Dis 2000;6:274-277. View abstract.
 232. Femiano F., Gombos F., Scully C. Burning Mouth Syndrome: open trial of psychotherapy alone, medication with alpha-lipoic acid (thioctic acid), and combination therapy. Med Oral 2004;9:8-13. View abstract.
 233. Femiano F., Scully C. Burning mouth syndrome (BMS): double blind controlled study of alpha-lipoic acid (thioctic acid) therapy. J Oral Pathol Med 2002;31:267-269. View abstract.
 234. Cavalcanti D. R., da Silveira F. R. Alpha lipoic acid in burning mouth syndrome--a randomized double-blind placebo-controlled trial. J Oral Pathol Med 2009;38:254-261. View abstract.
 235. Marino R., Torretta S., Capaccio P., Pignataro L., Spadari F. Different therapeutic strategies for burning mouth syndrome: preliminary data. J Oral Pathol Med 2010;39:611-616. View abstract.
 236. López-Jornet P., Camacho-Alonso F., and Leon-Espinosa, S. Efficacy of alpha lipoic acid in burning mouth syndrome: a randomized, placebo-treatment study. J Oral Rehabil 2009;36:52-57. View abstract.
 237. Carbone M., Pentenero M., Carrozzo M., Ippolito A., Gandolfo S. Lack of efficacy of alpha-lipoic acid in burning mouth syndrome: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Eur J Pain 2009;13:492-496. View abstract.
 238. Magis D., Ambrosini A., Sandor P., Jacquy J., Laloux P., Schoenen J. A randomized double-blind placebo-controlled trial of thioctic acid in migraine prophylaxis. Headache 2007;47:52-57. View abstract.
 239. Chang J. W., Lee E. K., Kim T. H., Min W. K., Chun S., Lee K. U., Kim S. B., Park J. S. Effects of alpha-lipoic acid on the plasma levels of asymmetric dimethylarginine in diabetic end-stage renal disease patients on hemodialysis: a pilot study. Am J Nephrol 2007;27:70-74. View abstract.
 240. Khabbazi T., Mahdavi R., Safa J., Pour-Abdollahi P. Effects of alpha-lipoic acid supplementation on inflammation, oxidative stress, and serum lipid profile levels in patients with end-stage renal disease on hemodialysis. J Ren Nutr 2012;22:244-250. View abstract.
 241. Zhang Y., Han P., Wu N., He B., Lu Y., Li S., Liu Y., Zhao S., Liu L., Li Y. Amelioration of lipid abnormalities by a-lipoic acid through antioxidative and anti-inflammatory effects. Obesity (Silver Spring) 2011;19:1647-1653. View abstract.
 242. Rahman S. T., Merchant N., Haque T., Wahi J., Bhaheetharan S., Ferdinand K. C., Khan B. V. The impact of lipoic acid on endothelial function and proteinuria in quinapril-treated diabetic patients with stage I hypertension: results from the QUALITY study. J Cardiovasc Pharmacol Ther 2012;17:139-145. View abstract.
 243. Jariwalla R. J., Lalezari J., Cenko D., Mansour S. E., Kumar A., Gangapurkar B., Nakamura D. Restoration of blood total glutathione status and lymphocyte function following alpha-lipoic acid supplementation in patients with HIV infection. J Altern Complement Med 2008;14:139-146. View abstract.
 244. Di Geronimo G., Caccese A. F., Caruso L., Soldati A., Passaretti U. Treatment of carpal tunnel syndrome with alpha-lipoic acid. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2009;13:133-139. View abstract.
 245. Leong J. Y., van der Merwe J., Pepe S., Bailey M., Perkins A., Lymbury R., Esmore D., Marasco S., Rosenfeldt F. Perioperative metabolic therapy improves redox status and outcomes in cardiac surgery patients: a randomised trial. Heart Lung Circ 2010;19:584-591. View abstract.
 246. Filina A. A., Davydova N. G., Endrikhovskii S. N., Shamshinova A. M. [Lipoic acid as a means of metabolic therapy of open-angle glaucoma]. Vestn Oftalmol 1995;111:6-8. View abstract.
 247. Lott I. T., Doran E., Nguyen V. Q., Tournay A., Head E., Gillen D. L. Down syndrome and dementia: a randomized, controlled trial of antioxidant supplementation. Am J Med Genet A 2011;155A:1939-1948. View abstract.
 248. Hager K., Kenklies M., McAfoose J., Engel J., Münch G. Alpha-lipoic acid as a new treatment option for Alzheimer's disease--a 48 months follow-up analysis. J Neural Transm Suppl 2007;:189-193. View abstract.
 249. Baillie J. K., Thompson A. A., Irving J. B., Bates M. G., Sutherland A. I., Macnee W., Maxwell S. R., Webb D. J. Oral antioxidant supplementation does not prevent acute mountain sickness: double blind, randomized placebo-controlled trial. QJM 2009;102:341-348. View abstract.
 250. Du X., Edelstein D., Brownlee M. Oral benfotiamine plus alpha-lipoic acid normalises complication-causing pathways in type 1 diabetes. Diabetologia 2008;51:1930-1932. View abstract.
 251. Volchegorskii I. A., Rassokhina L. M., Koliadich M. I., Alekseev M. I. [Comparative study of alpha-lipoic acid and mexidol effects on affective status, cognitive functions and quality of life in diabetes mellitus patients]. Eksp Klin Farmakol 2011;74:17-23. View abstract.
 252. Mazloom Z., Ansar H. The Effect of Alpha-Lipoic Acid on Blood Pressure in Type 2 Diabetics. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2009;11:245-250.
 253. de Oliveira A. M., Rondó P. H., Luzia L. A., D'Abronzo F. H., Illison V. K. The effects of lipoic acid and a-tocopherol supplementation on the lipid profile and insulin sensitivity of patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Diabetes Res Clin Pract 2011;92:253-260. View abstract.
 254. Ansar H., Mazloom Z., Kazemi F., Hejazi N. Effect of alpha-lipoic acid on blood glucose, insulin resistance and glutathione peroxidase of type 2 diabetic patients. Saudi Med J 2011;32:584-588. View abstract.
 255. Haritoglou C., Gerss J., Hammes H. P., Kampik A., Ulbig M. W. Alpha-lipoic acid for the prevention of diabetic macular edema. Ophthalmologica 2011;226:127-137. View abstract.
 256. Porasuphatana S., Suddee S., Nartnampong A., Konsil J., Harnwong B., Santaweesuk A. Glycemic and oxidative status of patients with type 2 diabetes mellitus following oral administration of alpha-lipoic acid: a randomized double-blinded placebo-controlled study. Asia Pac J Clin Nutr 2012;21:12-21. View abstract.
 257. Ranieri M., Sciuscio M., Cortese A. M., Santamato A., Di Teo L., Ianieri G., Bellomo R. G., Stasi M., Megna M. The use of alpha-lipoic acid (ALA), gamma linolenic acid (GLA) and rehabilitation in the treatment of back pain: effect on health-related quality of life. Int J Immunopathol Pharmacol 2009;22(3 Suppl):45-50. View abstract.
 258. Bertolotto F., Massone A. Combination of alpha lipoic acid and superoxide dismutase leads to physiological and symptomatic improvements in diabetic neuropathy. Drugs R D 2012;12:29-34. View abstract.
 259. Burekovic A., Terzic M., Alajbegovic S., Vukojevic Z., Hadzic N. The role of alpha-lipoic acid in diabetic polyneuropathy treatment. Bosn J Basic Med Sci 2008;8:341-345. View abstract.
 260. Jörg J., Metz F., Scharafinski, H. [Drug treatment of diabetic polyneuropathy with alpha-lipoic acid or vitamin B preparations. A clinical and neurophysiologic study]. Nervenarzt 1988;59:36-44. View abstract.
 261. Tankova T., Koev D., Dakovska, L. Alpha-lipoic acid in the treatment of autonomic diabetic neuropathy (controlled, randomized, open-label study). Rom J Intern Med 2004;42:457-464. View abstract.
 262. Volchegorskii I. A., Alekseev M. N., Volchegorskaia M. I., Rassokhina L. M. [Effect of alpha-lipoic acid and mexidol on neuro- and the affective status in patients at early stages of diabetic foot syndrome]. Klin Med (Mosk) 2008;86:52-59. View abstract.
 263. Sadykova H. G., Nazhmutdinova, D. K. [Structural and functional condition of the left ventricle in patients with type 2 diabetes mellitus complicated with diabetic autonomic neuropathy]. Lik Sprava 2009;(1-2):22-28. View abstract.
 264. Haak E., Usadel K. H., Kusterer K., Amini P., Frommeyer R., Tritschler H. J., Haak T. Effects of alpha-lipoic acid on microcirculation in patients with peripheral diabetic neuropathy. Exp Clin Endocrinol Diabetes 2000;108:168-174. View abstract.
 265. Liu F., Zhang Y., Yang M., Liu B., Shen Y. D., Jia W. P., Xiang K. S. [Curative effect of alpha-lipoic acid on peripheral neuropathy in type 2 diabetes: a clinical study]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi 2007;87:2706-2709. View abstract.
 266. Ametov A. S., Novosadova M. V., Barinov A. N., Samigullin R., Trischler H. J. [Long-term effect of 3-week intravenous alpha-lipoic acid administration in symptomatic diabetic polyneutropathy with clinical manifestations]. Ter Arkh 2010;82:61-64. View abstract.
 267. ). Ziegler D., Low P. A., Litchy W. J., Boulton A. J., Vinik A. I., Freeman R., Samigullin R., Tritschler H., Munzel U., Maus J., Schütte K., Dyck P. J. Efficacy and safety of antioxidant treatment with a-lipoic acid over 4 years in diabetic polyneuropathy: the NATHAN 1 trial. Diabetes Care 2011;34:2054-2060. View abstract.
 268. Gu X. M., Zhang S. S., Wu J. C., Tang Z. Y., Lu Z. Q., Li H., Liu C., Chen L., Ning, G. [Efficacy and safety of high-dose a-lipoic acid in the treatment of diabetic polyneuropathy]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi 2010;90:2473-2476. View abstract.
 269. Ziegler D., Ametov A., Barinov A., Dyck P. J., Gurieva I., Low P. A., Munzel U., Yakhno N., Raz I., Novosadova M., Maus J., Samigullin, R. Oral treatment with alpha-lipoic acid improves symptomatic diabetic polyneuropathy: the SYDNEY 2 trial. Diabetes Care 2006;29:2365-2370. View abstract.
 270. Lopez-D'alessandro E., Escovich L. Combination of alpha lipoic acid and gabapentin, its efficacy in the treatment of Burning Mouth Syndrome: a randomized, double-blind, placebo controlled trial. Med Oral Patol Oral Cir Bucal 2011;16:e635-e640. View abstract.
 271. Han T., Bai J., Liu W., Hu Y. A systematic review and meta-analysis of a-lipoic acid in the treatment of diabetic peripheral neuropathy. Eur J Endocrinol 2012;167:465-471. View abstract.
 272. Witman M. A., McDaniel J., Fjeldstad A. S., Ives S. J., Zhao J., Nativi J. N., Stehlik J., Wray D. W., Richardson R. S. A differing role of oxidative stress in the regulation of central and peripheral hemodynamics during exercise in heart failure. Am J Physiol Heart Circ Physiol 2012;303:H1237-H1244. View abstract.
 273. Dell'Anna M. L., Mastrofrancesco A., Sala R., Venturini M., Ottaviani M., Vidolin A. P., Leone G., Calzavara P. G., Westerhof W., Picardo, M. Antioxidants and narrow band-UVB in the treatment of vitiligo: a double-blind placebo controlled trial. Clin Exp Dermatol 2007;32:631-636. View abstract.
 274. Sun Y. D., Dong Y. D., Fan R., Zhai L. L., Bai Y. L., Jia L. H. Effect of (R)-a-lipoic acid supplementation on serum lipids and antioxidative ability in patients with age-related macular degeneration. Ann Nutr Metab 2012;60:293-297. View abstract.
 275. Galasko D. R., Peskind E., Clark C. M., Quinn J. F., Ringman J. M., Jicha G. A., Cotman C., Cottrell B., Montine T. J., Thomas R. G., Aisen P. Antioxidants for Alzheimer disease: a randomized clinical trial with cerebrospinal fluid biomarker measures. Arch Neurol 2012;69:836-841. View abstract.
 276. Furukawa N, Miyamura N, Nishida K, et al. Possible relevance of alpha lipoic acid contained in a health supplement in a case of insulin autoimmune syndrome. Diabetes Res Clin Pract 2007;75:366-7. View abstract.
 277. Vincent HK, Bourguignon CM, Vincent KR, Taylor AG. Effects of alpha-lipoic acid supplementation in peripheral arterial disease: a pilot study. J Alt Complement Med 2007;13:577-84. View abstract.
 278. Conklin KA. Cancer chemotherapy and antioxidants. J Nutr 2004;134:3201S-3204S. View abstract.
 279. Prasad KN. Rationale for using high-dose multiple dietary antioxidants as an adjunct to radiation therapy and chemotherapy. J Nutr 2004;134:3182S-3S. View abstract.
 280. Block G, Jensen C, Dietrich M, et al. Plasma C-reactive protein concentrations in active and passive smokers: influence of antioxidant supplementation. J Am Coll Nutr 2004;23:141-7. View abstract.
 281. Ziegler D, Nowak H, Kempler P, et al. Treatment of symptomatic diabetic polyneuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: A meta-analysis. Diabet Med 2004;21:114-21. View abstract.
 282. Beitner H. Randomized, placebo controlled, double-blind study on the clinical efficacy of a cream containing 5% alpha-lipoic acid related to photoaging of facial skin. Br J Dermatol 2003;149:841-9. View abstract.
 283. Ametov AS, Barinov A, Dyck PJ, et al. The sensory symptoms of diabetic polyneuropathy are improved with alpha-lipoic acid. Diabetes Care 2003;26:770-6. View abstract.
 284. Segermann J, Hotze A, Ulrich H, Rao GS. Effect of alpha-lipoic acid on the peripheral conversion of thyroxine to triiodothyronine and on serum lipid-, protein- and glucose levels. Arzneimittelforschung 1991;41:1294-8. View abstract.
 285. Fuchs J, Schofer H, Milbradt R, et al. Studies on lipoate effects on blood redox state in human immunodeficiency virus infected patients. Arzneimittelforschung 1993;43:1359-62. View abstract.
 286. Altenkirch H, Stoltenburg-Didinger G, Wagner HM, et al. Effects of lipoic acid in hexacarbon-induced neuropathy. Neurotoxicol Teratol 1990;12:619-22. View abstract.
 287. Gurer H, Ozgunes H, Oztezcan S, Ercal N. Antioxidant role of alpha-lipoic acid in lead toxicity. Free Rad Biol Med 1999;27:75-81. View abstract.
 288. Vilas GL, Aldonatti C, San Martin de Viale LC, Rios de Molina MC. Effect of Alpha-lipoic acid amide on hexachlorobenzene porphyria. Biochem Mol Biol Int 1999;47:815-23. View abstract.
 289. Conlon BJ, Aran JM, Erre JP, Smith DW. Attenuation of aminoglycoside-induced cochlear damage with the metabolic antioxidant alpha-lipoic acid. Hear Res 1999;128:40-4. View abstract.
 290. Marshall AW, Graul RS, Morgan MY, Sherlock S. Treatment of alcohol-related liver disease with thioctic acid: a six-month, randomized, double-blind trial. Gut 1982;23:1088-93. View abstract.
 291. Bustamante J, Lodge JK, Marcocci L, et al. Alpha-lipoic acid in liver metabolism and disease. Free Rad Biol Med 1998;24:1023-39. View abstract.
 292. Kishi Y, Schmelzer JD, Yao JK, et al. Alpha-lipoic acid: effect on glucose uptake, sorbitol pathway, and energy metabolism in experimental diabetic neuropathy. Diabetes 1999;48:2045-51. View abstract.
 293. Haramaki N, Assadnazari H, Zimmer G, et al. The influence of vitamin E and dihydrolipoic acid on cardiac energy and glutathione status under hypoxia-reoxygenation. Biochem Mol Biol Int 1995;37:591-7. View abstract.
 294. Jacob S, Ruus P, Hermann R, et al. Oral administration of RAC-alpha-lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type-2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, pilot trial. Free Rad Biol Med 1999;27:309-14. View abstract.
 295. Jacob S, Henriksen EJ, Schiemann AL, et al. Enhancement of glucose disposal in patients with type 2 diabetes by alpha-lipoic acid. Arzneimittelforschung 1995;45:872-4. View abstract.
 296. Jacob S, Henriksen EJ, Tritschler HJ, et al. Improvement of insulin-stimulated glucose-disposal in type 2 diabetes after repeated parenteral administration of thioctic acid. Exp Clin Endocrinol Diabet 1996;104:284-8. View abstract.
 297. Nagamatsu M, Nickander KK, Schmelzer JD, et al. Lipoic acid improves nerve blood flow, reduces oxidative stress, and improves distal nerve conduction in experimental diabetic neuropathy. Diabet Care 1995;18:1160-7. View abstract.
 298. Teichert J, Kern J, Tritschler HJ. Investigations on the pharmacokinetics of alpha-lipoic acid in healthy volunteers. Int J Clin Pharmacol Ther 1998;36:625-8. View abstract.
 299. Packer L, Witt EH, Tritschler HJ. Alpha-Lipoic acid as a biological antioxidant. Free Radic Biol Med 1995;19:227-50. View abstract.
 300. Gleiter CH, Schreeb KH, Freudenthaler S, et al. Lack of interaction between thioctic acid, glibenclamide and acarbose. Br J Clin Pharmacol 1999;48:819-25. View abstract.
 301. Sachse G, Willms B. Efficacy of thioctic acid in the therapy of peripheral diabetic neuropathy. Hormone Metab Res Suppl 1980;9:105-7. View abstract.
 302. Ruhnau KJ, Meissner HP, Finn JR, et al. Effects of 3-week oral treatment with the antioxidant thioctic acid (alpha-lipoic acid) in symptomatic diabetic polyneuropathy. Diabet Med 1999;16:1040-3. View abstract.
 303. Ziegler D, Hanefeld M, Ruhnau KJ, et al. Treatment of symptomatic diabetic peripheral neuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: A 3-week, multicentre randomized controlled trial (ALADIN Study). Diabetologia 1995;38:1425-33. View abstract.
 304. Packer L. Antioxidant properties of lipoic acid and its therapeutic effects in prevention of diabetes complications and cataracts. Ann N Y Acad Sci 1994;738:257-64. View abstract.
 305. Konrad T, Vicini P, Kusterer K, et al. Alpha-lipoic acid treatment decreases serum lactate and pyruvate concentrations and improves glucose effectiveness in lean and obese patients with Type 2 diabetes. Diabetes Care 1999;22:280-7. View abstract.
 306. Streeper RS, Henriksen EJ, Jacob S, et al. Differential effects of lipoic acid stereoisomers on glucose metabolism in insulin-resistant skeletal muscle. Am J Physiol 1997;273:E185-91. View abstract.
 307. Ziegler D, Schatz H, Conrad F, et al. Effects of treatment with the antioxidant alpha-lipoic acid on cardiac autonomic neuropathy in NIDDM patients. Diabetes Care 1997;20:369-73. View abstract.
 308. Reljanovic M, Reichel G, Rett K, et al. Treatment of diabetic polyneuropathy with the antioxidant thioctic acid (alpha-lipoic acid): A 2-year, multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial (ALADIN II). Alpha Lipoic Acid in Diabetic Neuropathy [abstract]. Free Radic Res 1999;31:171-7. View abstract.
 309. Ziegler D, Hanefeld M, Ruhnau K, et al. Treatment of symptomatic diabetic polyneuropathy with the antioxidant alpha-lipoic acid: A 7-month, multicenter, randomized, controlled trial (ALADIN III Study). Diabetes Care 1999;22:1296-301. View abstract.
 310. Janssen K, Mensink RP, Cox FJ, et al. Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. Am J Clin Nutr 1998;67:255-62. View abstract.
 311. Suzuki YJ, Aggarwal BB, Packer L. Alpha-lipoic acid is a potent inhibitor of NF-kappa B activation in human T cells. Biochem Biophys Res Commun 1992;189:1709-15. View abstract.
 312. Merin JP, Matsuyama M, Kira T, et al. Alpha-lipoic acid blocks HIV-1 LTR-dependent expression of hygromycin resistance in THP-1 stable transformants. FEBS Lett 1996;394:9-13. View abstract.
 313. Packer L, Tritschler HJ, Wessel K. Neuroprotection by the metabolic antioxidant alpha-lipoic acid. Free Radic Biol Med 1997;22:359-78. View abstract.
 314. Maesaka H, Komiya K, Misugi K, Tada K. Hyperalaninemia hyperpyruvicemia and lactic acidosis due to pyruvate carboxylase deficiency of the liver; treatment with thiamine and lipoic acid. Eur J Pediatr 1976;122:159-68. View abstract.
 315. Dana Consortium on the therapy of HIV dementia and related cognitive disorders. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of deprenyl and thioctic acid in human immunodeficiency virus-associated cognitive impairment. Neurology 1998;50:645-51. View abstract.
 316. Yoshida I, Sweetman L, Kulovich S, et al. Effect of lipoic acid in patient with defective activity of pyruvate dehydrogenase, 2-oxoglutarate dehydrogenase, and branched-chain keto acid dehydrogenase. Pediatr Res 1990;27:75-9. View abstract.
 317. Matalon R, Stumpf DA, Michals K, et al. Lipoamide dehydrogenase deficiency with primary lactic acidosis: favorable response to treatment with oral lipoic acid. J Pediatr 1984;104:65-9. View abstract.
 318. Biewenga GP, Haenen GR, Bast A. The pharmacology of the antioxidant lipoic acid. Gen Pharmacol 1997;29:315-31. View abstract.
 319. Roldan EJ, Perez Lloret A. Thioctic acid in Amanita poisoning (letter). Crit Care Med 1986;14:753-4.
 320. Berkson BM. Thioctic acid in treatment of hepatotoxic mushroom (Phalloides) poisoning (letter). N Engl J Med 1979;300:371.
 321. Anon. Alpha-lipoic acid. Altern Med Rev 1998;3:308-10. View abstract.
 322. Baur A, Harrer T, Peukert M, et al. Alpha-lipoic acid is an effective inhibitor of human immuno-deficiency virus (HIV-1) replication. Klin Wochenschr 1991;69:722-4. View abstract.
 323. Labriola D, Livingston R. Possible interactions between dietary antioxidants and chemotherapy. Oncology 1999;13:1003-8. View abstract.
 324. Vita PM, Restelli A, Caspani P, et al. [Chronic use of glucomannan in the dietary treatment of severe obesity]. Minerva Med 1992;83:135-9. View abstract.
 325. Sabeel AI, Kurkus J, Lindholm T. Intensive Hemodialysis and Hemoperfusion Treatment of Amanita Mushroom Poisoning. Mycopathologia 1995;131:107-14. View abstract.
 326. Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Trans. S. Klein. Boston, MA: American Botanical Council, 1998.
 327. Natural Medicines Comprehensive Database Consumer Version: https://medlineplus.gov/druginfo/herb_All.html

Chia sẻ với bạn bè

Cố vấn cao cấp Đơn vị Gen trị liệu - Trung tâm YHHN và Ung bướu - BV Bạch Mai.
Tác giả sách: "Sinh học phân tử Ung thư" và nhiều sách khác về Gen trị liệu, nguồn gốc Ung thư và các phương pháp tiếp cận.
Ông là người tâm huyết với ngành sinh học phân tử và là người đặt nền móng về lý thuyết và thực hành cho Gen trị liệu Việt Nam.
Ông là khách mời thường xuyên trên các đài truyền thông: VTC, VTV, Truyền hình Quốc hội... về chủ đề COVID-19, Ung thư, Gen trị liệu...

CÁC BÀI VIẾT LIÊN QUAN

Tháng Mười 17, 2022

Tháng Mười 14, 2022

Tháng Bảy 15, 2022

Tháng Bảy 6, 2022

Tháng Bảy 2, 2022

Tháng Sáu 30, 2022

Trang [tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>