Berberine: Tác dụng, tính an toàn và cách sử dụng

07/11/2022 0 BÌnh Luận


Nội dung bài viết
Berberine: Tác dụng, tính an toàn và cách sử dụng

1. Berberine là gì?

Berberine là một alkaloid được tìm thấy trong vỏ, lá, cành, thân, rễ của nhiều loại cây khác nhau như dâu tây, Hải cẩu vàng (goldenseal), goldthread, nho Oregon (Mahonia aquifolium hay Berberis aquifolium), Hoàng bá (phellodendron) và cây nghệ.  Theo truyền thống, berberine đã được sử dụng như một chất kháng vi sinh vật, kháng động vật nguyên sinh và chống tiêu chảy trong y học cổ truyền Trung Quốc, Ấn độ... Ở Việt Nam, nó được biết đến nhiều nhất với tác dụng chống tiêu chảy. Điều đáng lưu ý nhất là khả năng làm giảm đường máu của nó có thể rất mạnh (trương tự như với một số loại thuốc chống tiểu đường).

 • Berberine thường được sử dụng berberine cho bệnh tiểu đường, mỡ máu cao và huyết áp cao. Một số nghiên cứu ở người cho thấy berberine có thể làm giảm mức cholesterol, triglycerides và đường máu. Một số chuyên gia quốc tế cho rằng berberine có thể hữu ích ở những bệnh nhân bị cholesterol cao mức độ nhẹ, những người không dung nạp thuốc statin hoặc những người có hội chứng chuyển hóa. Nó được coi là một liệu pháp bổ trợ để giúp cải thiện các yếu tố nguy cơ tim mạch chứ không thể thay thế cho việc thay đổi lối sống.
 • Nó cũng được sử dụng để chữa bỏng, lở loét, bệnh gan và nhiều tình trạng khác nhưng hiện không có bằng chứng khoa học tốt để hỗ trợ cho các công dụng này.
 • Cơ chế tác động chính của Berberine được cho là do nó kích hoạt enzyme adenosine monophosphate-activated protein kinase (AMPK). AMPK là một chất điều hòa cân bằng nội môi có liên quan đến một loạt các quá trình sinh học, bao gồm: điều hòa glucose, chuyển hóa lipid và protein.

Tên gọi khác: Alcaloïde de Berbérine, Berberina, Berbérine, Berberine Alkaloid, Berberine Complex, Berberine Sulfate, Sulfate de Berbérine, Umbellatine.

Tránh nhầm với: Piperine (chiết xuất hạt tiêu đen), Berberol, Berberrubine.


2. Berberine có tác dụng gì?

Hầu hết các nghiên cứu trên người được thực hiện để kiểm tra tác dụng của berberine về kiểm soát đường huyết, lipid máu, chức năng gan và các chỉ số liên quan đến rối loạn chuyển hóa.

Kết quả nghiên cứu hiện tại cho thấy:

Berberine có thể hiệu quả cho

 • Nhiệt miệng: Bôi gel berberine có thể làm giảm đau, giảm tiết dịch và kích thước của vết loét.
 • Bệnh tiểu đường: Bằng chứng từ các thử nghiệm lâm sàng được thực hiện ở những người mắc bệnh tiểu đường type 2 cho thấy berberine có thể làm giảm lượng đường trong máu ở mức độ tương tự như một số loại thuốc tiểu đường. Ở những người bị rối loạn chuyển hóa, nghiên cứu cho thấy rằng berberine có thể cải thiện mỡ máu và men gan, đồng thời giảm trọng lượng cơ thể và lượng mỡ. Tuy nhiên, hầu hết các thử nghiệm hiện tại không phải là những nghiên cứu có chất lượng tốt.
 • Mỡ máu cao: Uống berberine riêng lẻ hoặc kết hợp với các thành phần khác có thể giúp giảm mức cholesterol toàn phần, LDL (cholesterol "xấu") và triglycerides ở những người có mỡ máu cao.
 • Huyết áp cao: Uống 0,9 gam berberine mỗi ngày cùng với thuốc hạ huyết áp amlodipine có thể làm giảm huyết áp tốt hơn so với chỉ dùng amlodipine ở những người bị huyết áp cao.
 • Hội chứng buồng trứng đa nang (PCOS)Uống berberine có thể làm giảm lượng đường trong máu, cải thiện mức cholesterol và chất béo trung tính, giảm mức testosterone và giảm Tỷ số vòng eo trên vòng mông ở những người bị PCOS.

Người ta cũng quan tâm đến việc sử dụng berberine cho một số mục đích khác, nhưng hiện không có đủ thông tin để nói liệu nó có thể hữu ích hay không.


3. Berberine có an toàn không?

Khi dùng bằng đường uống : Berberine có thể coi là an toàn cho hầu hết người lớn. Liều có thể lên đến 1,5 gram mỗi ngày trong 6 tháng. Nhìn chung, nó an toàn ở liều bình thường, nhưng vẫn cần thêm nghiên cứu về tính an toàn khi sử dụng nó trong thời gian dài. Ở một số người, việc bổ sung berberine có thể gây ra các phản ứng phụ trên hệ tiêu hóa bao gồm: tiêu chảy, táo bón, đầy hơi và đau dạ dày.

Khi bôi ngoài da: Berberine có thể coi là an toàn cho hầu hết người lớn khi sử dụng trong thời gian ngắn.

Lưu ý khi sử dụng Berberine trên các đối tượng đặc biệt:

 • Mang thai: Uống berberine có thể không an toàn. Berberine có thể chuyển hóa qua nhau thai và có thể gây hại cho thai nhi. Chứng Kernicterus (tổn thương não do Bilirubin cao) đã được quan sát thấy trẻ sơ sinh tiếp xúc với berberine.
 • Cho con bú: Dùng berberine có thể không an toàn. Nó có thể được truyền qua sữa và gây hại cho trẻ.
 • Trẻ em: Có thể không an toàn khi cho trẻ sơ sinh dùng berberine. Chứng Kernicterus (tổn thương não do Bilirubin cao) đã được quan sát thấy trẻ sơ sinh tiếp xúc với berberine. Hiện không có đủ thông tin để biết liệu berberine có an toàn ở trẻ lớn hay không.
 • Bilirubin trong máu cao ở trẻ sơ sinh: Bilirubin là một chất hóa học được tạo ra khi các tế bào hồng cầu già bị phá vỡ, thường được loại bỏ bởi gan. Berberine có thể khiến gan không loại bỏ bilirubin đủ nhanh. Điều này có thể gây ra các vấn đề về não, đặc biệt là ở trẻ sơ sinh có lượng bilirubin trong máu cao. Tránh không sử dụng.

4. Berberine có tương tác với thuốc không?

KHÔNG sử dụng Berberine với

Cyclosporine (Neoral, Sandimmune): Berberine có thể làm giảm tốc độ cơ thể phân hủy cyclosporine. Do đó, có thể làm tăng tác dụng và tác dụng phụ của cyclosporin.

Thận trọng khi sử dụng Berberine với

Dextromethorphan: Berberine có thể làm giảm tốc độ cơ thể phân hủy dextromethorphan. Do đó có thể làm tăng tác dụng và tác dụng phụ của dextromethorphan.

Losartan (Cozaar): Berberine có thể làm giảm tác dụng của losartan.

Thuốc chuyển hóa qua Cytochrome P450 - CYP2C9, CYP2D6 và CYP3A4Một số loại thuốc được chuyển hóa qua gan. Berberine có thể ảnh hưởng đến chuyển hóa các loại thuốc này. Điều này có thể thay đổi tác dụng và tác dụng phụ của những loại thuốc này.

Thuốc trị tiểu đường: Berberine có thể làm giảm lượng đường trong máu. Dùng nó cùng với thuốc tiểu đường có thể khiến lượng đường trong máu giảm xuống quá thấp. Cần theo dõi chặt chẽ lượng đường trong máu nếu dùng sự kết hợp này.

Thuốc điều trị cao huyết áp (Thuốc hạ huyết áp): Berberine có thể làm giảm huyết áp. Dùng nó cùng với thuốc giảm huyết áp có thể khiến huyết áp xuống quá thấp. Cần theo dõi huyết áp của bạn chặt chẽ.

Thuốc chống đông máu: Berberine có thể làm chậm quá trình đông máu. Dùng nó cùng với các loại thuốc chống đông máu có thể làm tăng nguy cơ bị tụ máu và chảy máu.

Metformin (Glucophage): Berberine có thể làm tăng lượng metformin trong cơ thể. Do đó có thể làm tăng tác dụng và tác dụng phụ của nó. Tương tác này có vẻ như xảy ra khi berberine được dùng trước metformin khoảng 2 giờ. Khi dùng berberine và metformin đồng thời dường như không làm tăng lượng metformin trong cơ thể.

Midazolam (Versed): Berberine có thể làm giảm tốc độ phân hủy midazolamDo đó có thể làm tăng tác dụng và tác dụng phụ của midazolam.

Pentobarbital (Nembutal): Pentobarbital là một loại thuốc có thể gây buồn ngủ. Berberine cũng có thể gây buồn ngủ. Dùng berberine với pentobarbital có thể gây buồn ngủ quá mức.

Thuốc an thần: Berberine có thể gây buồn ngủ và làm chậm nhịp thở. Một số loại thuốc an thần cũng có thể gây buồn ngủ và làm chậm nhịp thở. Dùng berberine với thuốc an thần có thể gây khó thở và/hoặc buồn ngủ quá mức.

Tacrolimus (Prograf): Berberine có thể làm chậm khả năng loại bỏ tacrolimus của cơ thể. Điều này có thể làm tăng tác dụng và tác dụng phụ của tacrolimus.


5. Berberine có tương tác với thảo dược/chất bổ sung khác không?

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có thể làm giảm huyết áp: Berberine có thể làm giảm huyết áp. Dùng nó với các chất bổ sung khác có cùng tác dụng có thể khiến huyết áp giảm quá thấp. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm Xuyên tâm liên (andrographis), casein peptide, L-arginine, niacin và cây tầm ma.

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có thể làm giảm lượng đường trong máu: Berberine có thể làm giảm lượng đường trong máu. Dùng nó với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể làm giảm lượng đường trong máu xuống quá thấp. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm lô hội, mướp đắng, quế cassia, crom và xương rồng lê gai.

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có thể làm chậm quá trình đông máu: Berberine có thể làm chậm quá trình đông máu và tăng nguy cơ chảy máu. Dùng nó với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể làm tăng nguy cơ chảy máu. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm tỏi, gừng, bạch quả, nattokinase và nhân sâm Panax.

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có tác dụng an thần: Berberine có thể gây buồn ngủ và làm chậm nhịp thở. Dùng nó cùng với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể gây buồn ngủ quá mức và/hoặc thở chậm ở một số người. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm hoa bia, kava, L-tryptophan, melatonin và valerian.

Probiotics: Probiotics là các vi sinh vật sống. Berberine có thể giết chết một số loại men vi sinh. Nếu dùng cùng nhau, berberine có thể làm giảm hiệu quả hoạt động của các chất bổ sung probiotic.


6. Berberine có tương tác với thức ăn không?

Hiện không có tương tác nào của Berberine với thức ăn được biết đến.


7. Cách sử dụng Berberine

Liều tiêu chuẩn của berberine là 900-2.000mg/ngày, chia thành ba đến bốn lần.

Berberine nên được dùng trong bữa ăn, hoặc ngay sau ăn để tận dụng tác dụng của nó trong việc kiểm soát tăng đường huyết và lipid liên quan đến việc ăn uống.

Quá nhiều berberine cùng một lúc có thể dẫn đến đau bụng, chuột rút và tiêu chảy.

Ngoài ra, nó cũng được sử dụng ở dạng thuốc nhỏ mắt và gel bôi.


Nguồn tham khảo

 1. Asbaghi O, Ghanbari N, Shekari M, et al. The effect of berberine supplementation on obesity parameters, inflammation and liver function enzymes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN 2020;38:43-9. View abstract.
 2. Chen YX, Gao QY, Zou TH, et al. Berberine versus placebo for the prevention of recurrence of colorectal adenoma: a multicentre, double-blinded, randomised controlled study. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020;5:267-75. View abstract.
 3. Beba M, Djafarian K, Shab-Bidar S. Effect of Berberine on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2019;46:81-6. View abstract.
 4. Lyu Y, Zhang Y, Yang M, et al. Pharmacokinetic interactions between metformin and berberine in rats: Role of oral administration sequences and microbiota. Life Sci. 2019;235:116818. View abstract.
 5. Xu L, Zhang Y, Xue X, et al. A phase I trial of berberine in Chinese with ulcerative colitis. Cancer Prev Res (Phila). 2020;13:117-26. View abstract.
 6. Zhang LS, Zhang JH, Feng R, et al. Efficacy and safety of berberine alone or combined with statins for the treatment of hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Am J Chin Med 2019;47:751-67. View abstract.
 7. Qing Y, Dong X, Hongli L, Yanhui L. Berberine promoted myocardial protection of postoperative patients through regulating myocardial autophagy. Biomed Pharmacother. 2018;105:1050-1053. View abstract.
 8. Ju J, Li J, Lin Q, Xu H. Efficacy and safety of berberine for dyslipidaemias: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytomedicine. 2018;50:25-34. View abstract.
 9. Li G, Zhao M, Qiu F, Sun Y, Zhao L. Pharmacokinetic interactions and tolerability of berberine chloride with simvastatin and fenofibrate: an open-label, randomized, parallel study in healthy Chinese subjects. Drug Des Devel Ther. 2018;13:129-139. View abstract.
 10. Yan HM, Xia MF, Wang Y, Chang XX, Yao XZ, Rao SX, et al. Efficacy of berberine in patients with non-alcoholic fatty liver disease. PLoS One. 2015 Aug 7;10:e0134172. doi: 10.1371/journal.pone.0134172. View abstract.
 11. Chen C, Tao C, Liu Z, Lu M, Pan Q, Zheng L, et al. A randomized clinical trial of berberine hydrochloride in patients with diarrhea-predominant irritable bowel syndrome. Phytother Res. 2015 Nov;29:1822-7. doi: 10.1002/ptr.5475. View abstract.
 12. Wu XK, Wang YY, Liu JP, Liang RN, Xue HY, Ma HX, et al. Randomized controlled trial of letrozole, berberine, or a combination for infertility in the polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2016;106:757-765.e1. doi: 10.1016/j.fertnstert.2016.05.022. View abstract.
 13. Zhang D, Ke L, Ni Z, Chen Y, Zhang LH, Zhu SH, et al. Berberine containing quadruple therapy for initial Helicobacter pylori eradication: An open-label randomized phase IV trial. Medicine (Baltimore). 2017;96:e7697. doi: 10.1097/MD.0000000000007697. View abstract.
 14. Marazzi G, Campolongo G, Pelliccia F, Quattrino S, Vitale C, Cacciotti L, et al. Comparison of low-dose statin versus low-dose statin + Armolipid plus in high-intensity statin-intolerant patients with a previous coronary event and percutaneous coronary intervention (ADHERENCE trial). Am J Cardiol. 2017 Sep 15;120:893-897. doi: 10.1016/j.amjcard.2017.06.015. View abstract.
 15. Marazzi G, Pelliccia F, Campolongo G, Quattrino S, Cacciotti L, Volterrani M, et al. Usefulness of nutraceuticals (Armolipid Plus) versus ezetimibe and combination in statin-intolerant patients with dyslipidemia with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2015 Dec 15;116:1798-801. doi: 10.1016/j.amjcard.2015.09.023. View abstract.
 16. Wen C, Wu L, Fu L, Zhang X, Zhou H. Berberine enhances the anti tumor activity of tamoxifen in drug sensitive MCF 7 and drug resistant MCF 7/TAM cells. Mol Med Rep. 2016;14:2250-6. View abstract.
 17. Millán J, Cicero AF, Torres F, Anguera A. Effects of a nutraceutical combination containing berberine (BRB), policosanol, and red yeast rice (RYR), on lipid profile in hypercholesterolemic patients: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Investig Arterioscler. 2016;28:178-87. View abstract.
 18. Pérez-Rubio KG, González-Ortiz M, Martínez-Abundis E, Robles-Cervantes JA, Espinel-Bermúdez MC. Effect of berberine administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion. Metab Syndr Relat Disord 2013;11:366-9. View abstract.
 19. Lan J, Zhao Y, Dong F, et al. Meta-analysis of the effect and safety of berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus, hyperlipemia and hypertension. J Ethnopharmacol. 2015;161:69-81. View abstract.
 20. Jiang XW, Zhang Y, Zhu YL, et al. Effects of berberine gelatin on recurrent aphthous stomatitis: a randomized, placebo-controlled, double-blind trial in a Chinese cohort. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2013;115:212-7. View abstract.
 21. Hou Q, Han W, Fu X. Pharmacokinetic interaction between tacrolimus and berberine in a child with idiopathic nephrotic syndrome. Eur J Clin Pharmacol 2013;69:1861-2. View abstract.
 22. Dong H, Zhao Y, Zhao L, Lu F. The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Planta Med 2013;79:437-46. View abstract.
 23. An Y, Sun Z, Zhang Y, Liu B, Guan Y, Lu M. The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatment. Clin Endocrinol (Oxf) 2014;80:425-31. View abstract.
 24. Abascal K, Yarnell E. Recent clinical advances with berberine. Altern Complement Ther 2010;16:281-7.
 25. Huang CG, Chu ZL, Wei SJ, Jiang H, Jiao BH. Effect of berberine on arachidonic acid metabolism in rabbit platelets and endothelial cells. Thromb Res 2002;106(4-5):223-7. View abstract.
 26. Garber AJ. Long-acting glucagon-like peptide 1 receptor agonists: a review of their efficacy and tolerability. Diabetes Care 2011;34 Suppl 2:S279-84. View abstract.
 27. Coughlan KA, Valentine RJ, Ruderman NB, Saha AK. AMPK activation: a therapeutic target for type 2 diabetes? Diabetes Metab Syndr Obes 2014;7:241-53. View abstract.
 28. Butcher NJ, Minchin RF. Arylamine N-acetyltransferase 1: a novel drug target in cancer development. Pharmacol Rev 2012;64:147-65. View abstract.
 29. Ruscica M, Gomaraschi M, Mombelli G, Macchi C, Bosisio R, Pazzucconi F, Pavanello C, Calabresi L, Arnoldi A, Sirtori CR, Magni P. Nutraceutical approach to moderate cardiometabolic risk: results of a randomized, double-blind and crossover study with Armolipid Plus. J Clin Lipidol. 2014;8:61-8. View abstract.
 30. Rabbani G. Mechanism and treatment of diarrhoea due to Vibrio cholerae and Escherichia coli: roles of drugs and prostaglandins. Danish Medical Bulletin 1996;43:173-185.
 31. Kaneda Y, Torii M, Tanaka T, and et al. In vitro effects of berberine sulphate on the growth and structure of Entamoeba histolytica, Giardia lamblia and Trichomonas vaginalis. Annals of Tropical Medicine and Parasitology 1991;85:417-425.
 32. Saksena HC, Tomar VN, and Soangra MR. Efficacy of a new salt of Berberine Uni-Berberine in oriental sore. Current Medical Practice 1970;14:247-252.
 33. Purohit SK, Kochar DK, Lal BB, and et al. Cultivation of Leishmania tropica from untreated and treated cases of oriental sore. Indian Journal of Public Health 1982;26:34-37.
 34. Sharma R, Joshi CK, and Goyal RK. Berberine tannate in acute diarrhoea. Indian Pediatrics 1970;7:496-501.
 35. Li XB. [Controlled clinical trial in infants and children comparing Lacteol Fort sachets with two antidiarrhoeal reference drugs]. Ann Pediatr 1995;42:396-401.
 36. Lahiri S and Dutta NK. Berberine and chloramphenicol in the treatment of cholera and severe diarrhoea. Journal of the Indian Medical Association 1967;48:1-11.
 37. Kamat SA. Clinical trials with berberine hydrochloride for the control of diarrhea in acute gastroenteritis. J Assoc Physicians India 1967;15:525-529.
 38. Dutta NK and Panse MV. Usefulness of berberine (an alkaloid from Berberis aristata) in the treatment of cholera (experimental). Indian J Med Res 1962;50:732-736.
 39. Wu, S. N., Yu, H. S., Jan, C. R., Li, H. F., and Yu, C. L. Inhibitory effects of berberine on voltage- and calcium-activated potassium currents in human myeloma cells. Life Sci 1998;62:2283-2294. View abstract.
 40. Ozaki, Y., Suzuki, H., and Satake, M. [Comparative studies on concentration of berberine in plasma after oral administration of coptidis rhizoma extract, its cultured cells extract, and combined use of these extracts and glycyrrhizae radix extract in rats]. Yakugaku Zasshi 1993;113:63-69. View abstract.
 41. Hu, F. L. [Comparison of acid and Helicobacter pylori in ulcerogenesis of duodenal ulcer disease]. Zhonghua Yi.Xue.Za Zhi. 1993;73:217-9, 253. View abstract.
 42. Arana, B. A., Navin, T. R., Arana, F. E., Berman, J. D., and Rosenkaimer, F. Efficacy of a short course (10 days) of high-dose meglumine antimonate with or without interferon-gamma in treating cutaneous leishmaniasis in Guatemala. Clin Infect Dis 1994;18:381-384. View abstract.
 43. Chekalina, S. I., Umurzakova, R. Z., Saliev, K. K., and Abdurakhmanov, T. R. [Effect of berberine bisulfate on platelet hemostasis in thrombocytopenia patients]. Gematologiia i Transfuziologiia 1994;39:33-35. View abstract.
 44. Ni, Y. X., Yang, J., and Fan, S. [Clinical study on jiang tang san in treating non-insulin dependent diabetes mellitus patients]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 1994;14:650-652. View abstract.
 45. Kuo, C. L., Chou, C. C., and Yung, B. Y. Berberine complexes with DNA in the berberine-induced apoptosis in human leukemic HL-60 cells. Cancer Lett 7-13-1995;93:193-200. View abstract.
 46. Miyazaki, H., Shirai, E., Ishibashi, M., Hosoi, K., Shibata, S., and Iwanaga, M. Quantitation of berberine chloride in human urine by use of selected ion monitoring in the field desorption mode. Biomed.Mass Spectrom. 1978;5:559-565. View abstract.
 47. Babbar, O. P., Chhatwal, V. K., Ray, I. B., and Mehra, M. K. Effect of berberine chloride eye drops on clinically positive trachoma patients. Indian J Med Res. 1982;76 Suppl:83-88. View abstract.
 48. Mahajan, V. M., Sharma, A., and Rattan, A. Antimycotic activity of berberine sulphate: an alkaloid from an Indian medicinal herb. Sabouraudia. 1982;20:79-81. View abstract.
 49. Mohan, M., Pant, C. R., Angra, S. K., and Mahajan, V. M. Berberine in trachoma. (A clinical trial). Indian J Ophthalmol. 1982;30:69-75. View abstract.
 50. Tai, Y. H., Feser, J. F., Marnane, W. G., and Desjeux, J. F. Antisecretory effects of berberine in rat ileum. Am J Physiol 1981;241:G253-G258. View abstract.
 51. Chun YT, Yip TT, Lau KL, and et al. A biochemical study on the hypotensive effect of berberine in rats. Gen Pharmac 1979;10:177-182. View abstract.
 52. Desai, A. B., Shah, K. M., and Shah, D. M. Berberine in treatment of diarrhoea. Indian Pediatr. 1971;8:462-465. View abstract.
 53. Khin, Maung U., Myo, Khin, Nyunt, Nyunt Wai, Aye, Kyaw, and Tin, U. Clinical trial of berberine in acute watery diarrhoea. Br.Med.J.(Clin.Res.Ed) 12-7-1985;291:1601-1605. View abstract.
 54. Khin, Maung U., Myo, Khin, Nyunt, Nyunt Wai, and Tin, U. Clinical trial of high-dose berberine and tetracycline in cholera. J Diarrhoeal Dis Res 1987;5:184-187. View abstract.
 55. Thumm, H. W. and Tritschler, J. [The action of Berberin-drops on the intraocular pressure (IOP) (author's transl)]. Klin.Monbl.Augenheilkd. 1977;170:119-123. View abstract.
 56. Albal, M. V., Jadhav, S., and Chandorkar, A. G. Clinical evaluation of berberine in mycotic infections. Indian J Ophthalmol. 1986;34:91-92. View abstract.
 57. Wang, N., Feng, Y., Cheung, F., Chow, O. Y., Wang, X., Su, W., and Tong, Y. A comparative study on the hepatoprotective action of bear bile and Coptidis Rhizoma aqueous extract on experimental liver fibrosis in rats. BMC.Complement Altern.Med 2012;12:239. View abstract.
 58. Pisciotta, L., Bellocchio, A., and Bertolini, S. Nutraceutical pill containing berberine versus ezetimibe on plasma lipid pattern in hypercholesterolemic subjects and its additive effect in patients with familial hypercholesterolemia on stable cholesterol-lowering treatment. Lipids Health Dis 2012;11:123. View abstract.
 59. Trimarco, V., Cimmino, C. S., Santoro, M., Pagnano, G., Manzi, M. V., Piglia, A., Giudice, C. A., De, Luca N., and Izzo, R. Nutraceuticals for blood pressure control in patients with high-normal or grade 1 hypertension. High Blood Press Cardiovasc.Prev. 9-1-2012;19:117-122. View abstract.
 60. Hayasaka, S., Kodama, T., and Ohira, A. Traditional Japanese herbal (kampo) medicines and treatment of ocular diseases: a review. Am J Chin Med 2012;40:887-904. View abstract.
 61. Hermann, R. and von, Richter O. Clinical evidence of herbal drugs as perpetrators of pharmacokinetic drug interactions. Planta Med 2012;78:1458-1477. View abstract.
 62. Hu, Y., Ehli, E. A., Kittelsrud, J., Ronan, P. J., Munger, K., Downey, T., Bohlen, K., Callahan, L., Munson, V., Jahnke, M., Marshall, L. L., Nelson, K., Huizenga, P., Hansen, R., Soundy, T. J., and Davies, G. E. Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats. Phytomedicine. 7-15-2012;19:861-867. View abstract.
 63. Carlomagno, G., Pirozzi, C., Mercurio, V., Ruvolo, A., and Fazio, S. Effects of a nutraceutical combination on left ventricular remodeling and vasoreactivity in subjects with the metabolic syndrome. Nutr Metab Cardiovasc.Dis 2012;22:e13-e14. View abstract.
 64. Cianci, A., Cicero, A. F., Colacurci, N., Matarazzo, M. G., and De, Leo, V. Activity of isoflavones and berberine on vasomotor symptoms and lipid profile in menopausal women. Gynecol.Endocrinol. 2012;28:699-702. View abstract.
 65. Xie, X., Meng, X., Zhou, X., Shu, X., and Kong, H. [Research on therapeutic effect and hemorrheology change of berberine in new diagnosed patients with type 2 diabetes combining nonalcoholic fatty liver disease]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi 2011;36:3032-3035. View abstract.
 66. Meng, S., Wang, L. S., Huang, Z. Q., Zhou, Q., Sun, Y. G., Cao, J. T., Li, Y. G., and Wang, C. Q. Berberine ameliorates inflammation in patients with acute coronary syndrome following percutaneous coronary intervention. Clin Exp.Pharmacol Physiol 2012;39:406-411. View abstract.
 67. Kim, H. S., Kim, M. J., Kim, E. J., Yang, Y., Lee, M. S., and Lim, J. S. Berberine-induced AMPK activation inhibits the metastatic potential of melanoma cells via reduction of ERK activity and COX-2 protein expression. Biochem.Pharmacol 2-1-2012;83:385-394. View abstract.
 68. Marazzi, G., Cacciotti, L., Pelliccia, F., Iaia, L., Volterrani, M., Caminiti, G., Sposato, B., Massaro, R., Grieco, F., and Rosano, G. Long-term effects of nutraceuticals (berberine, red yeast rice, policosanol) in elderly hypercholesterolemic patients. Adv.Ther 2011;28:1105-1113. View abstract.
 69. Wei, W., Zhao, H., Wang, A., Sui, M., Liang, K., Deng, H., Ma, Y., Zhang, Y., Zhang, H., and Guan, Y. A clinical study on the short-term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Eur J Endocrinol. 2012;166:99-105. View abstract.
 70. Wang, Q., Zhang, M., Liang, B., Shirwany, N., Zhu, Y., and Zou, M. H. Activation of AMP-activated protein kinase is required for berberine-induced reduction of atherosclerosis in mice: the role of uncoupling protein 2. PLoS.One. 2011;6:e25436. View abstract.
 71. Guo, Y., Chen, Y., Tan, Z. R., Klaassen, C. D., and Zhou, H. H. Repeated administration of berberine inhibits cytochromes P450 in humans. Eur J Clin Pharmacol 2012;68:213-217. View abstract.
 72. Lamb, J. J., Holick, M. F., Lerman, R. H., Konda, V. R., Minich, D. M., Desai, A., Chen, T. C., Austin, M., Kornberg, J., Chang, J. L., Hsi, A., Bland, J. S., and Tripp, M. L. Nutritional supplementation of hop rho iso-alpha acids, berberine, vitamin D, and vitamin K produces a favorable bone biomarker profile supporting healthy bone metabolism in postmenopausal women with metabolic syndrome. Nutr Res 2011;31:347-355. View abstract.
 73. Holick, M. F., Lamb, J. J., Lerman, R. H., Konda, V. R., Darland, G., Minich, D. M., Desai, A., Chen, T. C., Austin, M., Kornberg, J., Chang, J. L., Hsi, A., Bland, J. S., and Tripp, M. L. Hop rho iso-alpha acids, berberine, vitamin D3 and vitamin K1 favorably impact biomarkers of bone turnover in postmenopausal women in a 14-week trial. J Bone Miner.Metab 2010;28:342-350. View abstract.
 74. Zhang, H., Wei, J., Xue, R., Wu, J. D., Zhao, W., Wang, Z. Z., Wang, S. K., Zhou, Z. X., Song, D. Q., Wang, Y. M., Pan, H. N., Kong, W. J., and Jiang, J. D. Berberine lowers blood glucose in type 2 diabetes mellitus patients through increasing insulin receptor expression. Metabolism 2010;59:285-292. View abstract.
 75. Wang, Y., Jia, X., Ghanam, K., Beaurepaire, C., Zidichouski, J., and Miller, L. Berberine and plant stanols synergistically inhibit cholesterol absorption in hamsters. Atherosclerosis 2010;209:111-117. View abstract.
 76. Li, G. H., Wang, D. L., Hu, Y. D., Pu, P., Li, D. Z., Wang, W. D., Zhu, B., Hao, P., Wang, J., Xu, X. Q., Wan, J. Q., Zhou, Y. B., and Chen, Z. T. Berberine inhibits acute radiation intestinal syndrome in human with abdomen radiotherapy. Med Oncol. 2010;27:919-925. View abstract.
 77. Affuso, F., Ruvolo, A., Micillo, F., Sacca, L., and Fazio, S. Effects of a nutraceutical combination (berberine, red yeast rice and policosanols) on lipid levels and endothelial function randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr Metab Cardiovasc.Dis 2010;20:656-661. View abstract.
 78. Jeong, H. W., Hsu, K. C., Lee, J. W., Ham, M., Huh, J. Y., Shin, H. J., Kim, W. S., and Kim, J. B. Berberine suppresses proinflammatory responses through AMPK activation in macrophages. Am J Physiol Endocrinol.Metab 2009;296:E955-E964. View abstract.
 79. Kim, W. S., Lee, Y. S., Cha, S. H., Jeong, H. W., Choe, S. S., Lee, M. R., Oh, G. T., Park, H. S., Lee, K. U., Lane, M. D., and Kim, J. B. Berberine improves lipid dysregulation in obesity by controlling central and peripheral AMPK activity. Am J Physiol Endocrinol.Metab 2009;296:E812-E819. View abstract.
 80. Lu, S. S., Yu, Y. L., Zhu, H. J., Liu, X. D., Liu, L., Liu, Y. W., Wang, P., Xie, L., and Wang, G. J. Berberine promotes glucagon-like peptide-1 (7-36) amide secretion in streptozotocin-induced diabetic rats. J Endocrinol. 2009;200:159-165. View abstract.
 81. Liu, Y., Yu, H., Zhang, C., Cheng, Y., Hu, L., Meng, X., and Zhao, Y. Protective effects of berberine on radiation-induced lung injury via intercellular adhesion molecular-1 and transforming growth factor-beta-1 in patients with lung cancer. Eur J Cancer 2008;44:2425-2432. View abstract.
 82. Yang, Z., Shao, Y. C., Li, S. J., Qi, J. L., Zhang, M. J., Hao, W., and Jin, G. Z. Medication of l-tetrahydropalmatine significantly ameliorates opiate craving and increases the abstinence rate in heroin users: a pilot study. Acta Pharmacol Sin. 2008;29:781-788. View abstract.
 83. Zhou, J. Y., Zhou, S. W., Zhang, K. B., Tang, J. L., Guang, L. X., Ying, Y., Xu, Y., Zhang, L., and Li, D. D. Chronic effects of berberine on blood, liver glucolipid metabolism and liver PPARs expression in diabetic hyperlipidemic rats. Biol Pharm Bull. 2008;31:1169-1176. View abstract.
 84. Yin, J., Xing, H., and Ye, J. Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism 2008;57:712-717. View abstract.
 85. Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., Huo, L., Wang, M., Hong, J., Wu, P., Ren, G., and Ning, G. Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol.Metab 2008;93:2559-2565. View abstract.
 86. Xu, M. G., Wang, J. M., Chen, L., Wang, Y., Yang, Z., and Tao, J. Berberine-induced mobilization of circulating endothelial progenitor cells improves human small artery elasticity. J Hum.Hypertens 2008;22:389-393. View abstract.
 87. Xin, H. W., Wu, X. C., Li, Q., Yu, A. R., Zhong, M. Y., and Liu, Y. Y. The effects of berberine on the pharmacokinetics of cyclosporin A in healthy volunteers. Methods Find.Exp.Clin Pharmacol 2006;28:25-29. View abstract.
 88. Mantena, S. K., Sharma, S. D., and Katiyar, S. K. Berberine, a natural product, induces G1-phase cell cycle arrest and caspase-3-dependent apoptosis in human prostate carcinoma cells. Mol Cancer Ther 2006;5:296-308. View abstract.
 89. Lin, C. C., Kao, S. T., Chen, G. W., Ho, H. C., and Chung, J. G. Apoptosis of human leukemia HL-60 cells and murine leukemia WEHI-3 cells induced by berberine through the activation of caspase-3. Anticancer Res 2006;26(1A):227-242. View abstract.
 90. Lin, J. P., Yang, J. S., Lee, J. H., Hsieh, W. T., and Chung, J. G. Berberine induces cell cycle arrest and apoptosis in human gastric carcinoma SNU-5 cell line. World J Gastroenterol. 1-7-2006;12:21-28. View abstract.
 91. Inoue, K., Kulsum, U., Chowdhury, S. A., Fujisawa, S., Ishihara, M., Yokoe, I., and Sakagami, H. Tumor-specific cytotoxicity and apoptosis-inducing activity of berberines. Anticancer Res 2005;25(6B):4053-4059. View abstract.
 92. Lee, S., Lim, H. J., Park, H. Y., Lee, K. S., Park, J. H., and Jang, Y. Berberine inhibits rat vascular smooth muscle cell proliferation and migration in vitro and improves neointima formation after balloon injury in vivo. Berberine improves neointima formation in a rat model. Atherosclerosis 2006;186:29-37. View abstract.
 93. Kuo, C. L., Chi, C. W., and Liu, T. Y. Modulation of apoptosis by berberine through inhibition of cyclooxygenase-2 and Mcl-1 expression in oral cancer cells. In Vivo 2005;19:247-252. View abstract.
 94. Kong, W., Wei, J., Abidi, P., Lin, M., Inaba, S., Li, C., Wang, Y., Wang, Z., Si, S., Pan, H., Wang, S., Wu, J., Wang, Y., Li, Z., Liu, J., and Jiang, J. D. Berberine is a novel cholesterol-lowering drug working through a unique mechanism distinct from statins. Nat Med 2004;10:1344-1351. View abstract.
 95. Yount, G., Qian, Y., Moore, D., Basila, D., West, J., Aldape, K., Arvold, N., Shalev, N., and Haas-Kogan, D. Berberine sensitizes human glioma cells, but not normal glial cells, to ionizing radiation in vitro. J Exp Ther Oncol. 2004;4:137-143. View abstract.
 96. Lin, S., Tsai, S. C., Lee, C. C., Wang, B. W., Liou, J. Y., and Shyu, K. G. Berberine inhibits HIF-1alpha expression via enhanced proteolysis. Mol Pharmacol 2004;66:612-619. View abstract.
 97. Nishida, S., Kikuichi, S., Yoshioka, S., Tsubaki, M., Fujii, Y., Matsuda, H., Kubo, M., and Irimajiri, K. Induction of apoptosis in HL-60 cells treated with medicinal herbs. Am J Chin Med 2003;31:551-562. View abstract.
 98. Iizuka, N., Oka, M., Yamamoto, K., Tangoku, A., Miyamoto, K., Miyamoto, T., Uchimura, S., Hamamoto, Y., and Okita, K. Identification of common or distinct genes related to antitumor activities of a medicinal herb and its major component by oligonucleotide microarray. Int J Cancer 11-20-2003;107:666-672. View abstract.
 99. Jantova, S., Cipak, L., Cernakova, M., and Kost'alova, D. Effect of berberine on proliferation, cell cycle and apoptosis in HeLa and L1210 cells. J Pharm Pharmacol 2003;55:1143-1149. View abstract.
 100. Hong, Y., Hui, S. S., Chan, B. T., and Hou, J. Effect of berberine on catecholamine levels in rats with experimental cardiac hypertrophy. Life Sci. 4-18-2003;72:2499-2507. View abstract.
 101. Wang, D. Y., Yeh, C. C., Lee, J. H., Hung, C. F., and Chung, J. G. Berberine inhibited arylamine N-acetyltransferase activity and gene expression and DNA adduct formation in human malignant astrocytoma (G9T/VGH) and brain glioblastoma multiforms (GBM 8401) cells. Neurochem.Res 2002;27:883-889. View abstract.
 102. Sriwilaijareon, N., Petmitr, S., Mutirangura, A., Ponglikitmongkol, M., and Wilairat, P. Stage specificity of Plasmodium falciparum telomerase and its inhibition by berberine. Parasitol.Int 2002;51:99-103. View abstract.
 103. Pan, J. F., Yu, C., Zhu, D. Y., Zhang, H., Zeng, J. F., Jiang, S. H., and Ren, J. Y. Identification of three sulfate-conjugated metabolites of berberine chloride in healthy volunteers' urine after oral administration. Acta Pharmacol Sin. 2002;23:77-82. View abstract.
 104. Soffar, S. A., Metwali, D. M., Abdel-Aziz, S. S., el Wakil, H. S., and Saad, G. A. Evaluation of the effect of a plant alkaloid (berberine derived from Berberis aristata) on Trichomonas vaginalis in vitro. J Egypt.Soc Parasitol. 2001;31:893-904. View abstract.
 105. Inbaraj, J. J., Kukielczak, B. M., Bilski, P., Sandvik, S. L., and Chignell, C. F. Photochemistry and photocytotoxicity of alkaloids from Goldenseal (Hydrastis canadensis L.) 1. Berberine. Chem Res Toxicol 2001;14:1529-1534. View abstract.
 106. Wright, C. W., Marshall, S. J., Russell, P. F., Anderson, M. M., Phillipson, J. D., Kirby, G. C., Warhurst, D. C., and Schiff, P. L. In vitro antiplasmodial, antiamoebic, and cytotoxic activities of some monomeric isoquinoline alkaloids. J Nat Prod 2000;63:1638-1640. View abstract.
 107. Hu, J. P., Takahashi, N., and Yamada, T. Coptidis rhizoma inhibits growth and proteases of oral bacteria. Oral Dis. 2000;6:297-302. View abstract.
 108. Chung, J. G., Chen, G. W., Hung, C. F., Lee, J. H., Ho, C. C., Ho, H. C., Chang, H. L., Lin, W. C., and Lin, J. G. Effects of berberine on arylamine N-acetyltransferase activity and 2-aminofluorene-DNA adduct formation in human leukemia cells. Am J Chin Med 2000;28:227-238. View abstract.
 109. Berberine. Altern Med Rev 2000;5:175-177. View abstract.
 110. Iizuka, N., Miyamoto, K., Okita, K., Tangoku, A., Hayashi, H., Yosino, S., Abe, T., Morioka, T., Hazama, S., and Oka, M. Inhibitory effect of Coptidis Rhizoma and berberine on the proliferation of human esophageal cancer cell lines. Cancer Lett 1-1-2000;148:19-25. View abstract.
 111. Chae, S. H., Jeong, I. H., Choi, D. H., Oh, J. W., and Ahn, Y. J. Growth-inhibiting effects of Coptis japonica root-derived isoquinoline alkaloids on human intestinal bacteria. J Agric.Food Chem 1999;47:934-938. View abstract.
 112. Zeng, X. and Zeng, X. Relationship between the clinical effects of berberine on severe congestive heart failure and its concentration in plasma studied by HPLC. Biomed Chromatogr 1999;13:442-444. View abstract.
 113. Lin, J. G., Chung, J. G., Wu, L. T., Chen, G. W., Chang, H. L., and Wang, T. F. Effects of berberine on arylamine N-acetyltransferase activity in human colon tumor cells. Am J Chin Med 1999;27:265-275. View abstract.
 114. Chung, J. G., Wu, L. T., Chu, C. B., Jan, J. Y., Ho, C. C., Tsou, M. F., Lu, H. F., Chen, G. W., Lin, J. G., and Wang, T. F. Effects of berberine on arylamine N-acetyltransferase activity in human bladder tumour cells. Food Chem Toxicol 1999;37:319-326. View abstract.
 115. Wu, H. L., Hsu, C. Y., Liu, W. H., and Yung, B. Y. Berberine-induced apoptosis of human leukemia HL-60 cells is associated with down-regulation of nucleophosmin/B23 and telomerase activity. Int J Cancer 6-11-1999;81:923-929. View abstract.
 116. Sun D, Courtney HS, and Beachey EH. Berberine sulfate blocks adherence of Streptococcus pyogenes to epithelial cells, fibronectin, and hexadecane. Antimicrobial Agents and Chemotherapy 1988;32:1370-1374.
 117. Palasuntheram C, Iyer KS, de Silva LB, and et al. Antibacterial activity of Coscinium fenestratum Colebr against Clostridium tetani. Ind J Med Res 1982;76(Suppl):71-76.
 118. Zhu B and Ahrens FA. Effect of berberine on intestinal secretion mediated by Escherichia coli heat-stable enterotoxin in jejunum of pigs. Am J Vet Res 1982;43:1594-1598.
 119. Supek Z and Tomic D. Farmakološko-kemijsko istrazivanje zutike (
 120. Zalewski A, Krol R, and Maroko PR. Berberine, a new inotropic agent - distinction between its cardiac and peripheral responses. Clin Res 1983;31:227A.
 121. Krol R, Zalewski A, and Maroko PR. Beneficial effects of berberine, a new positive inotropic agent, on digitalis-induced ventricular arrhythmias. Circulation 1982;66(suppl 2):56.
 122. Subbaiah TV and Amin AH. Effect of berberine sulphate on Entamoeba histolytica. Nature 1967;215:527-528.
 123. Kaneda Y, Tanaka T, and Saw T. Effects of berberine, a plant alkaloid, on the growth of anaerobic protozoa in axenic culture. Tokai J Exp Clin Med 1990;15:417-423.
 124. Ghosh AK, Bhattacharyya FK, and Ghosh DK. Leishmania donovani: amastigote inhibition and mode of action of berberine. Experimental Parasitology 1985;60:404-413.
 125. Sabir M, Mahajan VM, Mohapatra LN, and et al. Experimental study of the antitrachoma action of berberine. Indian J Med Res 1976;64:1160-1167.
 126. Seery TM and Bieter RN. A contribution to the pharmacology of berberine. J Pharmacol Exp Ther 1940;69:64-67.
 127. Tripathi YB and Shukla SD. Berberis artistata inhibits PAF induced aggregation of rabbit platelets. Phytotherapy Research 1996;10:628-630.
 128. Sabir M and Bhide NK. Study of some pharmacological actions of berberine. Ind J Physiol & Pharmac 1971;15:111-132.
 129. Chung JG, Wu LT, Chang SH, and et al. Inhibitory actions of berberine on growth and arylamine N-acetyltransferase activity in strains of Helicobacter Pylori from peptic ulcer patients. International Journal of Toxicology 1999;18:35.
 130. Sharda DC. Berberine in the treatment of diarrhoea of infancy and childhood. J Indian M A 1970;54:22-24.
 131. Vik-Mo H, Faria DB, Cheung WM, and et al. Beneficial effects of berberine on left ventricular function in dogs with heart failure. Clinical Research 1983;31:224a.
 132. Ksiezycka E, Cheung W, and Maroko PR. Antiarrhythmic effects of berberine on aconitine-induced ventricular and supraventricular arrhythmias. Clinical Research 1983;31:197A.
 133. Seow WK, Ferrante A, Summors A, and et al. Comparative effects of tetrandrine and berbamine on production of the inflammatory cytokines interleukin-1 and tumor necrosis factor. Life Sciences 1992;50:pl-53-pl-58.
 134. Peng, W. H., Hsieh, M. T., and Wu, C. R. Effect of long-term administration of berberine on scopolamine-induced amnesia in rats. Jpn J Pharmacol 1997;74:261-266. View abstract.
 135. Wu, J. F. and Liu, T. P. [Effects of berberine on platelet aggregation and plasma levels of TXB2 and 6-keto-PGF1 alpha in rats with reversible middle cerebral artery occlusion]. Yao Xue.Xue.Bao. 1995;30:98-102. View abstract.
 136. Yuan, J., Shen, X. Z., and Zhu, X. S. [Effect of berberine on transit time of human small intestine]. Zhongguo Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi. 1994;14:718-720. View abstract.
 137. Muller, K., Ziereis, K., and Gawlik, I. The antipsoriatic Mahonia aquifolium and its active constituents; II. Antiproliferative activity against cell growth of human keratinocytes. Planta Med 1995;61:74-75. View abstract.
 138. Swabb, E. A., Tai, Y. H., and Jordan, L. Reversal of cholera toxin-induced secretion in rat ileum by luminal berberine. Am J Physiol 1981;241:G248-G252. View abstract.
 139. Sack, R. B. and Froehlich, J. L. Berberine inhibits intestinal secretory response of Vibrio cholerae and Escherichia coli enterotoxins. Infect Immun. 1982;35:471-475. View abstract.
 140. Zhu, B. and Ahrens, F. Antisecretory effects of berberine with morphine, clonidine, L- phenylephrine, yohimbine or neostigmine in pig jejunum. Eur J Pharmacol 12-9-1983;96(1-2):11-19. View abstract.
 141. Shanbhag, S. M., Kulkarni, H. J., and Gaitonde, B. B. Pharmacological actions of berberine on the central nervous system. Jpn.J Pharmacol 1970;20:482-487. View abstract.
 142. Choudhry, V. P., Sabir, M., and Bhide, V. N. Berberine in giardiasis. Indian Pediatr. 1972;9:143-146. View abstract.
 143. Kulkarni, S. K., Dandiya, P. C., and Varandani, N. L. Pharmacological investigations of berberine sulphate. Jpn.J Pharmacol. 1972;22:11-16. View abstract.
 144. Marin-Neto, J. A., Maciel, B. C., Secches, A. L., and Gallo, Junior L. Cardiovascular effects of berberine in patients with severe congestive heart failure. Clin.Cardiol. 1988;11:253-260. View abstract.
 145. Ni, Y. X. [Therapeutic effect of berberine on 60 patients with type II diabetes mellitus and experimental research]. Zhong.Xi.Yi.Jie.He.Za Zhi.- Chinese Journal of Modern Developments in Traditional Medicine 1988;8:711-3, 707. View abstract.
 146. Zhang, M. F. and Shen, Y. Q. [Antidiarrheal and anti-inflammatory effects of berberine]. Zhongguo Yao Li Xue.Bao. 1989;10:174-176. View abstract.
 147. Shaffer, J. E. Inotropic and chronotropic activity of berberine on isolated guinea pig atria. J Cardiovasc Pharmacol 1985;7:307-315. View abstract.
 148. Huang, W. M., Wu, Z. D., and Gan, Y. Q. [Effects of berberine on ischemic ventricular arrhythmia]. Zhonghua Xin.Xue.Guan.Bing.Za Zhi. 1989;17:300-1, 319. View abstract.
 149. Huang, W. [Ventricular tachyarrhythmias treated with berberine]. Zhonghua Xin.Xue.Guan.Bing.Za Zhi. 1990;18:155-6, 190. View abstract.
 150. Hui, K. K., Yu, J. L., Chan, W. F., and Tse, E. Interaction of berberine with human platelet alpha 2 adrenoceptors. Life Sci. 1991;49:315-324. View abstract.
 151. Freile, M. L., Giannini, F., Pucci, G., Sturniolo, A., Rodero, L., Pucci, O., Balzareti, V., and Enriz, R. D. Antimicrobial activity of aqueous extracts and of berberine isolated from Berberis heterophylla. Fitoterapia 2003;74(7-8):702-705. View abstract.
 152. Khin, Maung U. and Nwe, Nwe Wai. Effect of berberine on enterotoxin-induced intestinal fluid accumulation in rats. J Diarrhoeal Dis Res 1992;10:201-204. View abstract.
 153. Hajnicka, V., Kost'alova, D., Svecova, D., Sochorova, R., Fuchsberger, N., and Toth, J. Effect of Mahonia aquifolium active compounds on interleukin-8 production in the human monocytic cell line THP-1. Planta Med 2002;68:266-268. View abstract.
 154. Lau, C. W., Yao, X. Q., Chen, Z. Y., Ko, W. H., and Huang, Y. Cardiovascular actions of berberine. Cardiovasc Drug Rev 2001;19:234-244. View abstract.
 155. Mitani, N., Murakami, K., Yamaura, T., Ikeda, T., and Saiki, I. Inhibitory effect of berberine on the mediastinal lymph node metastasis produced by orthotopic implantation of Lewis lung carcinoma. Cancer Lett. 4-10-2001;165:35-42. View abstract.
 156. Fukuda, K., Hibiya, Y., Mutoh, M., Koshiji, M., Akao, S., and Fujiwara, H. Inhibition by berberine of cyclooxygenase-2 transcriptional activity in human colon cancer cells. J Ethnopharmacol. 1999;66:227-233. View abstract.
 157. Li, H., Miyahara, T., Tezuka, Y., Namba, T., Suzuki, T., Dowaki, R., Watanabe, M., Nemoto, N., Tonami, S., Seto, H., and Kadota, S. The effect of kampo formulae on bone resorption in vitro and in vivo. II. Detailed study of berberine. Biol Pharm Bull 1999;22:391-396. View abstract.
 158. Abe, F., Nagafuji, S., Yamauchi, T., Okabe, H., Maki, J., Higo, H., Akahane, H., Aguilar, A., Jimenez-Estrada, M., and Reyes-Chilpa, R. Trypanocidal constituents in plants 1. Evaluation of some Mexican plants for their trypanocidal activity and active constituents in Guaco, roots of Aristolochia taliscana. Biol Pharm Bull 2002;25:1188-1191. View abstract.
 159. Chatterjee P, Franklin MR. Human cytochrome p450 inhibition and metabolic-intermediate complex formation by goldenseal extract and its methylenedioxyphenyl components. Drug Metab Dispos 2003;31:1391-7. View abstract.
 160. Budzinski JW, Foster BC, Vandenhoek S, Arnason JT. An in vitro evaluation of human cytochrome P450 3A4 inhibition by selected commercial herbal extracts and tinctures. Phytomedicine 2000;7:273-82. View abstract.
 161. Huang XS, Yang GF, Pan YC. Effect of berberin hydrochloride on blood concentration of cyclosporine A in cardiac transplanted patients. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi 2008;28:702-4. View abstract.
 162. Zhang Y, Li X, Zou D, et al. Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. J Clin Endocrinol Metab 2008;93:2559-65. View abstract.
 163. Cicero, AF, Rovati LC, and Setnikar I. Eulipidemic effects of berberine administered alone or in combination with other natural cholesterol-lowering agents. A single-blind clinical investigation. Arzneimittelforschung. 2007;57:26-30. View abstract.
 164. Vollekova A, Kost'alova D, Kettmann V, Toth J. Antifungal activity of Mahonia aquifolium extract and its major protoberberine alkaloids. Phytother Res 2003;17:834-7. View abstract.
 165. Kim SH, Shin DS, Oh MN, et al. Inhibition of the bacterial surface protein anchoring transpeptidase sortase by isoquinoline alkaloids. Biosci Biotechnol Biochem 2004;68:421-4.. View abstract.
 166. Li B, Shang JC, Zhou QX. [Study of total alkaloids from rhizoma coptis chinensis on experimental gastric ulcers]. Chin J Integr Med 2005;11:217-21. View abstract.
 167. Ivanovska N, Philipov S. Study on the anti-inflammatory action of Berberis vulgaris root extract, alkaloid fractions and pure alkaloids. Int J Immunopharmacol 1996;18:553-61. View abstract.
 168. Ang ES, Lee ST, Gan CS, et al. Evaluating the role of alternative therapy in burn wound management: randomized trial comparing moist exposed burn ointment with conventional methods in the management of patients with second-degree burns. MedGenMed 2001;3:3. View abstract.
 169. Tsai PL, Tsai TH. Hepatobiliary excretion of berberine. Drug Metab Dispos 2004;32:405-12. . View abstract.
 170. Wu X, Li Q, Xin H, Yu A, Zhong M. Effects of berberine on the blood concentration of cyclosporin A in renal transplanted recipients: clinical and pharmacokinetic study. Eur J Clin Pharmacol 2005;61:567-72. View abstract.
 171. Khosla PG, Neeraj VI, Gupta SK, et al. Berberine, a potential drug for trachoma. Rev Int Trach Pathol Ocul Trop Subtrop Sante Publique 1992;69:147-65. View abstract.
 172. Hsiang CY, Wu SL, Cheng SE, Ho TY. Acetaldehyde-induced interleukin-1beta and tumor necrosis factor-alpha production is inhibited by berberine through nuclear factor-kappaB signaling pathway in HepG2 cells. J Biomed Sci 2005;12:791-801. View abstract.
 173. Anis KV, Rajeshkumar NV, Kuttan R. Inhibition of chemical carcinogenesis by berberine in rats and mice. J Pharm Pharmacol 2001;53:763-8. . View abstract.
 174. Zeng XH, Zeng XJ, Li YY. Efficacy and safety of berberine for congestive heart failure secondary to ischemic or idiopathic dilated cardiomyopathy. Am J Cardiol 2003;92:173-6. View abstract.
 175. Janbaz KH, Gilani AH. Studies on preventive and curative effects of berberine on chemical-induced hepatotoxicity in rodents. Fitoterapia 2000;71:25-33.. View abstract.
 176. Fukuda K, Hibiya Y, Mutoh M, et al. Inhibition by berberine of cyclooxygenase-2 transcriptional activity in human colon cancer cells. J Ethnopharmacol 1999;66:227-33. View abstract.
 177. Park KS, Kang KC, Kim JH, et al. Differential inhibitory effects of protoberberines on sterol and chitin biosyntheses in Candida albicans. J Antimicrob Chemother 1999;43:667-74. View abstract.
 178. Kim JS, Tanaka H, Shoyama Y. Immunoquantitative analysis for berberine and its related compounds using monoclonal antibodies in herbal medicines. Analyst 2004;129:87-91. View abstract.
 179. Scazzocchio F, Corneta MF, Tomassini L, Palmery M. Antibacterial activity of Hydrastis canadensis extract and its major isolated alkaloids. Planta Med 2001;67:561-4. View abstract.
 180. Sun D, Courtney HS, Beachey EH. Berberine sulfate blocks adherence of Streptococcus pyogenes to epithelial cells, fibronectin, and hexadecane. Antimicrob Agents Chemother 1988;32:1370-4. View abstract.
 181. Amin AH, Subbaiah TV, Abbasi KM. Berberine sulfate: antimicrobial activity, bioassay, and mode of action. Can J Microbiol 1969;15:1067-76. View abstract.
 182. Bhide MB, Chavan SR, Dutta NK. Absorption, distribution and excretion of berberine. Indian J Med Res 1969;57:2128-31. View abstract.
 183. Chan E. Displacement of bilirubin from albumin by berberine. Biol Neonate 1993;63:201-8. View abstract.
 184. Gupte S. Use of berberine in treatment of giardiasis. Am J Dis Child 1975;129:866. View abstract.
 185. Kaneda Y, Torii M, Tanaka T, Aikawa M. In vitro effects of berberine sulphate on the growth and structure of Entamoeba histolytica, Giardia lamblia and Trichomonas vaginalis. Ann Trop Med Parasitol 1991;85:417-25. View abstract.
 186. Sun D, Abraham SN, Beachey EH. Influence of berberine sulfate on synthesis and expression of Pap fimbrial adhesin in uropathogenic Escherichia coli. Antimicrob Agents Chemother 1988;32:1274-7. View abstract.
 187. Rehman J, Dillow JM, Carter SM, et al. Increased production of antigen-specific immunoglobulins G and M following in vivo treatment with the medicinal plants Echinacea angustifolia and Hydrastis canadensis. Immunol Lett 1999;68:391-5. View abstract.
 188. Sheng WD, Jiddawi MS, Hong XQ, Abdulla SM. Treatment of chloroquine-resistant malaria using pyrimethamine in combination with berberine, tetracycline, or cotrimoxazole. East Afr Med J 1997;74:283-4. View abstract.
 189. Rabbani GH, Butler T, Knight J, et al. Randomized controlled trial of berberine sulfate therapy for diarrhea due to enterotoxigenic Escherichia coli and Vibrio cholerae. J Infect Dis 1987;155:979-84. View abstract.
 190. Tyler VE. Herbs of Choice. Binghamton, NY: Pharmaceutical Products Press, 1994.
 191. Blumenthal M, ed. The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Trans. S. Klein. Boston, MA: American Botanical Council, 1998.
 192. Monographs on the medicinal uses of plant drugs. Exeter, UK: European Scientific Co-op Phytother, 1997.
 193. Natural Medicines Comprehensive Database Consumer Version: https://medlineplus.gov/druginfo/herb_All.html

Chia sẻ với bạn bè

Cố vấn cao cấp Đơn vị Gen trị liệu - Trung tâm YHHN và Ung bướu - BV Bạch Mai.
Tác giả sách: "Sinh học phân tử Ung thư" và nhiều sách khác về Gen trị liệu, nguồn gốc Ung thư và các phương pháp tiếp cận.
Ông là người tâm huyết với ngành sinh học phân tử và là người đặt nền móng về lý thuyết và thực hành cho Gen trị liệu Việt Nam.
Ông là khách mời thường xuyên trên các đài truyền thông: VTC, VTV, Truyền hình Quốc hội... về chủ đề COVID-19, Ung thư, Gen trị liệu...

CÁC BÀI VIẾT LIÊN QUAN

Tháng Mười 17, 2022

Tháng Mười 14, 2022

Tháng Bảy 15, 2022

Tháng Bảy 6, 2022

Tháng Bảy 2, 2022

Tháng Sáu 30, 2022

Trang [tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>