5-HTP: Tác dụng, tính an toàn và cách sử dụng

14/11/2022 0 BÌnh Luận


Nội dung bài viết
5-HTP (5-hydroxytryptophan)

1. 5-HTP (5-hydroxytryptophan) là gì?

5-HTP (5-hydroxytryptophan) là một hợp chất được chuyển đổi thành serotonin trong não (tiền thân của Seretonin). 5-HTP có thể hữu ích cho một số bệnh lý có liên quan đến mức serotonin thấp, ví dụ như trầm cảm, nhưng vẫn cần có các nghiên cứu bổ sung thêm. 

5-HTP, hoặc 5-Hydroxytryptophan, được tạo ra trong quá trình sản xuất melatonin và serotonin từ axit amin tryptophan. Serotonin là một chất dẫn truyền tín hiệu đến các tế bào thần kinh, mức thấp của nó có liên quan đến các bệnh lý như trầm cảm, lo lắng, đau cơ, mất ngủ, đau đầu mãn tính và tăng cân. 

Một số nghiên cứu cho thấy 5-HTP có thể hữu ích cho những tình trạng này vì nó có thể làm tăng mức serotonin. Tuy nhiên, cần có thêm nhiều nghiên cứu vì kết quả còn hạn chế hoặc các thử nghiệm hiện quá nhỏ để có thể đưa ra kết luận chắc chắn.

Ngoài ra, 5-HTP có thể tương tác với các loại thuốc/thảo mộc có ảnh hưởng đến mức serotonin. Người bệnh cần tham khảo ý kiến của bác sĩ trước khi sử dụng. 

5-HTP được sản xuất từ hạt của một loại cây châu Phi có tên là Griffonia simplicifolia. 

Ngoài ra, nó cũng có một số ít bằng chứng về tác dụng giảm mất ngủ và lo lắng.

Tên gọi khác: 2-Amino-3-(5-Hydroxy-1H-Indol-3-yl) Propanoic Acid, 5 Hydroxy-Tryptophan, 5 Hydroxy-Tryptophane, 5-Hydroxytryptophan, 5-Hydroxytryptophane, 5-Hydroxy L-Tryptophan, 5-Hydroxy L-Tryptophane, 5-Hydroxy Tryptophan, 5-L-Hydroxytryptophan, L-5 HTP, L-5-Hydroxytryptophan, L-5-Hydroxytryptophane, Oxitriptan.


2. 5-HTP (5-hydroxytryptophan) có tác dụng gì?

5-HTP (5-hydroxytryptophan) có thể hiệu quả cho

 • Trầm cảm: Uống 5-HTP có thể cải thiện các triệu chứng trầm cảm ở một số người. Nó có thể có tác dụng tốt tương tự như một số loại thuốc chống trầm cảm.

5-HTP (5-hydroxytryptophan) có thể không hiệu quả cho

 • Hội chứng Down:Hầu hết các nghiên cứu cho thấy uống 5-HTP không cải thiện sức mạnh hoặc sự phát triển cơ bắp ở trẻ em mắc hội chứng Down.

Ngoài ra, người ta quan tâm đến việc sử dụng 5-HTP cho một số mục đích khác, nhưng cần phải có các nghiên cứu bổ sung thêm để biết liệu nó có thể hữu ích thực sự hay không. Bao gồm:

 • Đau cơ xơ hóa: Những phát hiện ban đầu cho thấy 5-HTP có thể có lợi cho bệnh nhân đau cơ xơ hóa. .
 • Cơn bốc hỏaCác nghiên cứu ban đầu cho thấy 5-HTP không hữu ích cho các cơn bốc hỏa.
 • Mất ngủ: Các nghiên cứu đánh giá 5-HTP đối với chứng mất ngủ còn thiếu.
 • Đau nửa đầu: Một số nghiên cứu không cho thấy 5-HTP hữu ích cho chứng đau nửa đầu hoặc đau đầu căng thẳng mãn tính. 
 • Béo phì: Những phát hiện ban đầu cho thấy 5-HTP có thể giúp giảm sự thèm ăn và lượng thức ăn, đồng thời tăng cảm giác no và hiệu quả giảm cân.

3. 5-HTP (5-hydroxytryptophan) có tác dụng phụ không?

Khi dùng bằng đường uống: 5-HTP an toàn với liều lên đến 400 mg mỗi ngày trong vòng một năm. Các tác dụng phụ thường gặp nhất bao gồm: ợ chua, đau dạ dày, buồn nôn, nôn mửa, tiêu chảy, buồn ngủ, các vấn đề về tình dục và các vấn đề về cơ. Liều lượng lớn 5-HTP, chẳng hạn như 6-10 gam mỗi ngày, có thể dẫn đến các vấn đề nghiêm trọng về dạ dày và co thắt cơ.

Một số người đã dùng 5-HTP bị một tác dụng phụ nghiêm trọng được gọi là Hội chứng đau cơ tăng bạch cầu ái toan (EMS - Eosinophilia-Myalgia Syndrome). Hiện tại, chúng ta không rõ EMS có phải do 5-HTP, do chất tạp nhiễm của sản phẩm 5-HTP hay do yếu tố nào khác. Cho đến khi chúng ta hiểu rõ hơn, 5-HTP nên được sử dụng một cách thận trọng.

Lưu ý khi sử dụng 5-HTP (5-hydroxytryptophan) trên một số đối tượng đặc biệt:

 • Mang thai và cho con bú: Hiện không có đủ thông tin để biết liệu 5-HTP có an toàn để sử dụng cho phụ nữ mang thai/cho con bú hay không. Nên tránh sử dụng.
 • Trẻ em: Có thể an toàn khi uống 5-HTP với liều lượng thích hợp. Ở trẻ em dưới 12 tuổi, 5-HTP có thể an toàn với liều lên đến 5 mg/kg mỗi ngày trong thời gian kéo dài đến 3 năm.
 • Phẫu thuật: 5-HTP có thể ảnh hưởng đến serotonin. Một số loại thuốc dùng trong phẫu thuật cũng có thể ảnh hưởng đến serotonin. Uống 5-HTP trước khi phẫu thuật có thể gây ra quá nhiều serotonin trong não và có thể dẫn đến các tác dụng phụ nghiêm trọng bao gồm các vấn đề về: tim, run và lo lắng. Ngừng sử dụng 5-HTP ít nhất 2 tuần trước khi phẫu thuật.

4. 5-HTP (5-hydroxytryptophan) có tương tác với thuốc không?

Thận trọng khi sử dụng 5-HTP (5-hydroxytryptophan) kết hợp với:

Carbidopa (Lodosyn): 5-HTP có thể ảnh hưởng đến não. Carbidopa (một loại thuốc chữa triệu chứng của bệnh Parkinson) cũng có thể ảnh hưởng đến não. Dùng 5-HTP cùng với Carbidopa có thể làm tăng nguy cơ mắc các tác dụng phụ nghiêm trọng bao gồm nói nhanh, lo lắng, hung hăng và những tác dụng phụ khác.

Thuốc an thần: 5-HTP có thể gây buồn ngủ và thở chậm. Một số loại thuốc an thần cũng có thể gây buồn ngủ và làm chậm nhịp thở. Dùng 5-HTP với thuốc an thần có thể gây ra các vấn đề về hô hấp va/hoặc buồn ngủ quá nhiều.

Thuốc serotonergic: 5-HTP có thể làm tăng serotonin. Một số loại thuốc cũng có tác dụng này như thuốc ức chế tái hấp thu serotonin có chọn lọc (SSRI), thuốc ức chế monoamine oxidase (MAOI), thuốc chống trầm cảm ba vòng hoặc các loại thuốc khác có ảnh hưởng đến mức seretonin. Dùng 5-HTP cùng với những loại thuốc này có thể làm tăng serotonin quá nhiều. Điều này về lý thuyết có thể gây hội chứng serotonin hoặc các tác dụng phụ nghiêm trọng khác. 


5. 5-HTP (5-hydroxytryptophancó tương tác với thảo dược/chất bổ sung khác không?

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có tác dụng an thần

5-HTP có thể gây buồn ngủ và thở chậm. Dùng nó cùng với các chất bổ sung khác có tác dụng tương tự có thể gây buồn ngủ quá nhiều và / hoặc thở chậm ở một số người. Ví dụ về các chất bổ sung có tác dụng này bao gồm hoa bia cái, kava, L-tryptophan, melatonin và Nữ lang (valerian).

Các loại thảo mộc và chất bổ sung có đặc tính serotonergic: 5-HTP làm tăng serotonin. Dùng nó cùng với các chất bổ sung khác có tác dụng này có thể gây ra các tác dụng phụ nghiêm trọng, bao gồm các vấn đề về tim, co giật và nôn mửa. Ví dụ về các chất bổ sung có ảnh hưởng đến seretonin bao gồm: hạt thì là đen, L-tryptophan, SAMe và St. John's wort.


6. 5-HTP (5-hydroxytryptophan)có tương tác với thức ăn không?

Hiện không có tương tác nào với thực phẩm được biết đến.


7. Cách sử dụng 5-HTP (5-hydroxytryptophan)

Liều thông thường của 5-HTP nằm trong khoảng 300-500 mg, uống một lần mỗi ngày hoặc chia làm nhiều lần. Liều thấp hơn cũng có thể có hiệu quả (thường là khi kết hợp với các chất khác). 

Với mục đích giảm lượng ăn (để giảm cân), 5-HTP nên được dùng trong bữa ăn vì nó làm tăng cảm giác no do ăn.

5-HTP không nên dùng với bất kỳ loại thuốc an thần nào đã được kê đơn cho mục đích chống trầm cảm hoặc các mục đích nhận thức khác trừ khi được bác sĩ cho phép. Đặc biệt quan trọng khi sử dụng các thuốc thuốc ức chế tái hấp thu serotonin có chọn lọc (SSRI), có thể gây nguy hiểm đến tính mạng.

Liều lớn 5-HTP, ví dụ như 6-10 gam mỗi ngày, có thể gây ra các tác dụng phụ nghiêm trọng, cần tránh


Nguồn tham khảo

 1. Meloni M, Figorilli M, Carta M, et al. Preliminary finding of a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study to evaluate the safety and efficacy of 5-hydroxytryptophan on REM sleep behavior disorder in Parkinson's disease. Sleep Breath 2021. View abstract.
 2. Knäpper J, Girauta MV, Coromina J. Effectiveness of Tinnitan Duo® in Subjective Tinnitus with Emotional Affectation: A Prospective, Interventional Study. J Diet Suppl 2021;1-14. View abstract.
 3. Zamoscik V, Schmidt SNL, Bravo R, et al. Tryptophan-enriched diet or 5-hydroxytryptophan supplementation given in a randomized controlled trial impacts social cognition on a neural and behavioral level. Sci Rep 2021;11:21637. View abstract.
 4. Maffei ME. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP): Natural Occurrence, Analysis, Biosynthesis, Biotechnology, Physiology and Toxicology. Int J Mol Sci. 2020;22:181. View abstract.
 5. Meloni M, Puligheddu M, Sanna F, et al. Efficacy and safety of 5-Hydroxytryptophan on levodopa-induced motor complications in Parkinson's disease: A preliminary finding. J Neurol Sci. 2020;415:116869. View abstract.
 6. Yousefzadeh F, Sahebolzamani E, Sadri A, et al. 5-Hydroxytryptophan as adjuvant therapy in treatment of moderate to severe obsessive-compulsive disorder: a double-blind randomized trial with placebo control. Int Clin Psychopharmacol. 2020;35:254-262. View abstract.
 7. Javelle F, Lampit A, Bloch W, Häussermann P, Johnson SL, Zimmer P. Effects of 5-hydroxytryptophan on distinct types of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2020;78:77-88. View abstract.
 8. Meloni M, Puligheddu M, Carta M, Cannas A, Figorilli M, Defazio G. Efficacy and safety of 5-hydroxytryptophan on depression and apathy in Parkinson's disease: a preliminary finding. Eur J Neurol 2020;27:779-786. View abstract.
 9. Israelyan N, Del Colle A, Li Z, et al. Effects of Serotonin and Slow-Release 5-Hydroxytryptophan on Gastrointestinal Motility in a Mouse Model of Depression. Gastroenterology. 2019;157:507-521.e4. View abstract.
 10. Michelson D, Page SW, Casey R, et al. An eosinophilia-myaligia syndrome related disorder associated with exposure to l-5-hydroxytryptophan. J Rheumatol 1994;21:2261-5. View abstract.
 11. Lemaire PA, Adosraku RK. An HPLC method for the direct assay of the serotonin precursor, 5-hydroxytrophan, in seeds of Griffonia simplicifolia. Phytochem Anal 2002;13:333-7.View abstract.
 12. Pardo JV. Mania following addition of hydroxytryptophan to monoamine oxidase inhibitor. Gen Hosp Psychiatry 2012;34:102.e13-4.
 13. Chen D, Liu Y, He W, Wang H, Wang Z. Neurotransmitter-precursor-supplement intervention for detoxified heroin addicts. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci 2012;32:422-7.
 14. Gendle MH, Young EL, Romano AC. Effects of oral 5-hydroxytryptophan on a standardized planning task: insight into possible dopamine/serotonin interactions in the forebrain. Hum Psychopharmacol 2013;28:270-3.
 15. U.S. Food and Drug Administration Pharmacy Compounding Advisory Committee meeting June 17-18, 2015. Available at: www.fda.gov/downloads/advisorycommittees/committeesmeetingmaterials/drugs/pharmacycompoundingadvisorycommittee/ucm455276.pdf (accessed 8/21/15).
 16. U.S. Food and Drug Administration. Orphan drug designations and approvals. Available at: www.accessdata.fda.gov/scripts/opdlisting/oopd/index.cfm (accessed 8/20/2015).
 17. Das YT, Bagchi M, Bagchi D, Preuss HG. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicol Lett 2004;150:111-22. View abstract.
 18. Weise P, Koch R, Shaw KN, Rosenfeld MJ. The use of 5-HTP in the treatment of Down's syndrome. Pediatrics 1974;54165-8. View abstract.
 19. Bazelon M, Paine RS, Cowie VA, et al. Reversal of hypotonia in infants with Down's syndrome by administration of 5-hydroxytryptophan. Lancet 1967;1:1130-3. View abstract.
 20. Sano I. Therapy of depression with L-5-hydroxytryptophan (L-5-HTP). Psychiatria et Neurologia Japonicas 1972;74:584.
 21. Klein P, Lees A, and Stern G. Consequences of chronic 5-hydroxytryptophan in parkinsonian instability of gait and balance and in other neurological disorders. Adv Neurol 1986;45:603-604.
 22. VanPraag, H. M. and Korf, J. 5-Hydroxytryptophan as antidepressant: The predictive value of the probenecid test. Psychopharmacol.Bull. 1972;8:34-35.
 23. Sicuteri F. 5-hydroxytryptophan in the prophylaxis of migraine. Pharmacological Research Communications 1972;4:213-218.
 24. Rosano Burgio, F., Borgatti, R., Scarabello, E., and Lanzi, G. Headache in children and adolescents. Proceedings of the First International Symposium on Headache in Children and Adolecents. 1989;339-47.
 25. Mathew NT. 5-hydroxytryptophan in the prophylaxis of migraine: a double-blind study. Headache 1978;18:111.
 26. De Benedittis G, Massei R. 5-HT precursors in migraine prophylaxis: a double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan. Clin J Pain 1986;2:123-129.
 27. Wyatt, R. J., Vaughan, T., Kaplan, J., Galanter, M., and Green, R. 5-Hydroxytryptophan and chronic schizophrenia. In: Barchas J and Usdin E. Serotonin and Behavior. New York: Acedemic Press;1973.
 28. Brodie HKH, Sack R, and Siever L. Clinical studies of L-5-hydroxytryptophan in depression. In: Barchas J and Usdin E. Serotonin and behavior. New York: Academic Press;1973.
 29. Auffret, M., Comte, H., and Bene, J. Eosinophilia-myalgia syndrome induced by L-5 hydroxytryptophane: about three cases. Fund Clin Pharmacol 2013;Suppl 1:poster P2-204.
 30. Cangiano C, Laviano A, Del Ben M, et al. Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients. Int J Obes Relat Metab Disord 1998;22:648-54. View abstract.
 31. Ju, C. Y. and Tsai, C. T. Serotonergic mechanisms involved in the suppression of feeding by 5-HTP in rats. Chin J Physiol 1995;38:235-240. View abstract.
 32. Pranzatelli, M. R., Tate, E., Galvan, I., and Wheeler, A. A controlled trial of 5-hydroxy-L-tryptophan for ataxia in progressive myoclonus epilepsy. Clin Neurol.Neurosurg. 1996;98:161-164. View abstract.
 33. Frith, C. D., Johnston, E. C., Joseph, M. H., Powell, R. J., and Watts, R. W. Double-blind clinical trial of 5-hydroxytryptophan in a case of Lesch- Nyhan syndrome. J Neurol Neurosurg.Psychiatry 1976;39:656-662. View abstract.
 34. Bastard, J., Truelle, J. L., and Emile, J. [Effectiveness of 5 hydroxy-tryptophan in Parkinson's disease]. Nouv Presse Med 9-11-1976;5:1836-1837. View abstract.
 35. Trouillas P, Serratrice G, Laplane D, et al. Levorotatory form of 5-hydroxytryptophan in Friedreich's ataxia. Results of a double-blind drug-placebo cooperative study. Arch Neurol 1995;52:456-60. View abstract.
 36. Wessel K, Hermsdörfer J, Deger K, et al. Double-blind crossover study with levorotatory form of hydroxytryptophan in patients with degenerative cerebellar diseases. Arch Neurol 1995;52:451-5. View abstract.
 37. Alino, J. J., Gutierrez, J. L., and Iglesias, M. L. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) and a MAOI (nialamide) in the treatment of depressions. A double-blind controlled study. Int Pharmacopsychiatry 1976;11:8-15. View abstract.
 38. Pranzatelli, M. R., Tate, E., Huang, Y., Haas, R. H., Bodensteiner, J., Ashwal, S., and Franz, D. Neuropharmacology of progressive myoclonus epilepsy: response to 5- hydroxy-L-tryptophan. Epilepsia 1995;36:783-791. View abstract.
 39. Thomson, J., Rankin, H., Ashcroft, G. W., Yates, C. M., McQueen, J. K., and Cummings, S. W. The treatment of depression in general practice: a comparison of L- tryptophan, amitriptyline, and a combination of L-tryptophan and amitriptyline with placebo. Psychol Med 1982;12:741-751. View abstract.
 40. Trouillas, P., Garde, A., Robert, J. M., Renaud, B., Adeleine, P., Bard, J., and Brudon, F. [Regression of the cerebellar syndrome under long-term administration of 5-HTP or the combination of 5-HTP and benserazide. 26 cases quantified and treated using computer methods]. Rev Neurol.(Paris) 1982;138:415-435. View abstract.
 41. Thal, L. J., Sharpless, N. S., Wolfson, L., and Katzman, R. Treatment of myoclonus with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa: clinical, electrophysiological, and biochemical observations. Ann Neurol 1980;7:570-576. View abstract.
 42. van Hiele LJ. l-5-Hydroxytryptophan in depression: the first substitution therapy in psychiatry? The treatment of 99 out-patients with 'therapy-resistant' depressions. Neuropsychobiology 1980;6:230-40. View abstract.
 43. Magnussen, I. and Nielsen-Kudsk, F. Bioavailability and related pharmacokinetics in man of orally administered L-5-hydroxytryptophan in steady state. Acta Pharmacol Toxicol.(Copenh) 1980;46:257-262. View abstract.
 44. Trouillas, P., Garde, A., Robert, J. M., and Adeleine, P. [Regression of human cerebellar ataxia under long term administration of 5-hydroxytryptophan]. C.R.Seances Acad Sci III 1-5-1981;292:119-122. View abstract.
 45. Pueschel SM, Reed RB, Cronk CE, Goldstein BI. 5-hydroxytryptophan and pyridoxine. Their effects in young children with Down's syndrome. Am J Dis Child 1980;134:838-44. View abstract.
 46. Longo G, Rudoi I, Iannuccelli M, Strinati R, Panizon F. [Treatment of essential headache in developmental age with L-5-HTP (cross over double-blind study versus placebo)]. Pediatr Med Chir 1984;6:241-5. View abstract.
 47. Bono, G., Micieli, G., Sances, G., Calvani, M., and Nappi, G. L-5HTP treatment in primary headaches: an attempt at clinical identification of responsive patients. Cephalalgia 1984;4:159-165. View abstract.
 48. Quadbeck, H., Lehmann, E., and Tegeler, J. Comparison of the antidepressant action of tryptophan, tryptophan/5- hydroxytryptophan combination and nomifensine. Neuropsychobiology 1984;11:111-115. View abstract.
 49. van Praag, H. M. In search of the mode of action of antidepressants: 5-HTP/tyrosine mixtures in depression. Adv Biochem Psychopharmacol. 1984;39:301-314. View abstract.
 50. Trouillas P. Regression of cerebellar syndrome with long-term administration of 5-HTP or the combination of 5-HTP-benserazide: 21 cases with quantified symptoms processed by computer. Ital J Neurol Sci 1984;5:253-266. View abstract.
 51. Magnussen, I., Jensen, T. S., Rand, J. H., and Van Woert, M. H. Plasma accumulation of metabolism of orally administered single dose L- 5-hydroxytryptophan in man. Acta Pharmacol.Toxicol.(Copenh) 1981;49:184-189. View abstract.
 52. van Praag, H. M. and de Haan, S. Chemoprophylaxis of depressions. An attempt to compare lithium with 5- hydroxytryptophan. Acta Psychiatr.Scand Suppl 1981;290:191-201. View abstract.
 53. van Praag, H. and de Hann, S. Depression vulnerability and 5-hydroxytryptophan prophylaxis. Psychiatry Res. 1980;3:75-83. View abstract.
 54. Soulairac, A. [Hypnotic action of mecloqualone. Comparison with placebo effects and secobarbital]. Presse Med 4-10-1971;79:817-818. View abstract.
 55. Chase, T. N., Ng, L. K., and Watanabe, A. M. Parkinson's disease. Modification by 5-hydroxytryptophan. Neurology 1972;22:479-484. View abstract.
 56. Wyatt, R. J., Vaughan, T., Galanter, M., Kaplan, J., and Green, R. Behavioral changes of chronic schizophrenic patients given L-5- hydroxytryptophan. Science 9-22-1972;177:1124-1126. View abstract.
 57. van Praag HM, Korf J, Dols LC, Schut T. A pilot study of the predictive value of the probenecid test in application of 5-hydroxytryptophan as antidepressant. Psychopharmacologia 1972;25:14-21. View abstract.
 58. Zarcone, V., Kales, A., Scharf, M., Tan, T. L., Simmons, J. Q., and Dement, W. C. Repeated oral ingestion of 5-hydroxytryptophan. The effect on behavior and sleep processes in two schizophrenic children. Arch Gen Psychiatry 1973;28:843-846. View abstract.
 59. Chadwick, D., Hallett, M., Harris, R., Jenner, P., Reynolds, E. H., and Marsden, C. D. Clinical, biochemical, and physiological features distinguishing myoclonus responsive to 5-hydroxytryptophan, tryptophan with a monoamine oxidase inhibitor, and clonazepam. Brain 1977;100:455-487. View abstract.
 60. Van Woert, M. H., Rosenbaum, D., Howieson, J., and Bowers, M. B., Jr. Long-term therapy of myoclonus and other neurologic disorders with L-5- hydroxytryptophan and carbidopa. N Engl J Med 1-13-1977;296:70-75. View abstract.
 61. Nolen WA, van de Putte JJ, Dijken WA, Kamp JS. L-5HTP in depression resistant to re-uptake inhibitors. An open comparative study with tranylcypromine. Br J Psychiatry 1985;147:16-22. View abstract.
 62. De Benedittis G, Massei R. Serotonin precursors in chronic primary headache. A double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan vs. placebo. J Neurosurg Sci 1985;29:239-48. View abstract.
 63. Titus F, Dávalos A, Alom J, Codina A. 5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine. Randomized clinical trial. Eur Neurol 1986;25:327-9. View abstract.
 64. Santucci M, Cortelli P, Rossi PG, Baruzzi A, Sacquegna T. L-5-hydroxytryptophan versus placebo in childhood migraine prophylaxis: a double-blind crossover study. Cephalalgia 1986;6:155-7. View abstract.
 65. Irwin, M. R., Marder, S. R., Fuentenebro, F., and Yuwiler, A. L-5-hydroxytryptophan attenuates positive psychotic symptoms induced by D-amphetamine. Psychiatry Res. 1987;22:283-289. View abstract.
 66. Sueldo, C. E., Duda, M., and Kletzky, O. A. Influence of sequential doses of 5-hydroxytryptophan on prolactin release. Am J Obstet.Gynecol. 1986;154:424-427. View abstract.
 67. Angst J, Woggon B, Schoepf J. The treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan versus imipramine. Results of two open and one double-blind study. Arch Psychiatr Nervenkr 1977;224:175-86. View abstract.
 68. Kahn RS, Westenberg HG, Verhoeven WM, et al. Effect of a serotonin precursor and uptake inhibitor in anxiety disorders; a double-blind comparison of 5-hydroxytryptophan, clomipramine and placebo. Int Clin Psychopharmacol 1987;21:33-45. View abstract.
 69. De Giorgis G, Miletto R, Iannuccelli M, Camuffo M, Scerni S. Headache in association with sleep disorders in children: a psychodiagnostic evaluation and controlled clinical study--L-5-HTP versus placebo. Drugs Exp Clin Res 1987;13:425-33. View abstract.
 70. Zmilacher, K., Battegay, R., and Gastpar, M. L-5-hydroxytryptophan alone and in combination with a peripheral decarboxylase inhibitor in the treatment of depression. Neuropsychobiology 1988;20:28-35. View abstract.
 71. Nolen, W. A., van de Putte, J. J., Dijken, W. A., Kamp, J. S., Blansjaar, B. A., Kramer, H. J., and Haffmans, J. Treatment strategy in depression. II. MAO inhibitors in depression resistant to cyclic antidepressants: two controlled crossover studies with tranylcypromine versus L-5-hydroxytryptophan and nomifensine. Acta Psychiatr.Scand 1988;78:676-683. View abstract.
 72. Kaneko M, Kumashiro H, Takahashi Y, Hoshino Y. L-5HTP treatment and serum 5-HT level after L-5-HTP loading on depressed patients. Neuropsychobiology 1979;5:232-40. View abstract.
 73. Rousseau JJ. Effects of a levo-5-hydroxytryptophan-dihydroergocristine combination on depression and neuropsychic performance: a double-blind placebo-controlled clinical trial in elderly patients. Clin Ther 1987;9:267-72. View abstract.
 74. Anders, T. F., Cann, H. M., Ciaranello, R. D., Barchas, J. D., and Berger, P. A. Further observations on the use of 5-hydroxytryptophan in a child with Lesch-Nyhan syndrome. Neuropadiatrie. 1978;9:157-166. View abstract.
 75. Ceci F, Cangiano C, Cairella M, et al. The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects. J Neural Transm 1989;76:109-17. View abstract.
 76. Jangid P, Malik P, Singh P, Sharma M, Gulia AK. Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode. Asian J Psychiatr 2013;6:29-34. View abstract.
 77. Zarcone, V. P., Jr. and Hoddes, E. Effects of 5-hydroxytryptophan on fragmentation of REM sleep in alcoholics. Am J Psychiatry 1975;132:74-76. View abstract.
 78. Opladen, T., Hoffmann, G. F., and Blau, N. An international survey of patients with tetrahydrobiopterin deficiencies presenting with hyperphenylalaninaemia. J Inherit.Metab Dis 2012;35:963-973. View abstract.
 79. Baraldi, S., Hepgul, N., Mondelli, V., and Pariante, C. M. Symptomatic treatment of interferon-alpha-induced depression in hepatitis C: a systematic review. J Clin Psychopharmacol. 2012;32:531-543. View abstract.
 80. Pan, L., McKain, B. W., Madan-Khetarpal, S., Mcguire, M., Diler, R. S., Perel, J. M., Vockley, J., and Brent, D. A. GTP-cyclohydrolase deficiency responsive to sapropterin and 5-HTP supplementation: relief of treatment-refractory depression and suicidal behaviour. BMJ Case.Rep. 2011;2011 View abstract.
 81. Friedman, J., Roze, E., Abdenur, J. E., Chang, R., Gasperini, S., Saletti, V., Wali, G. M., Eiroa, H., Neville, B., Felice, A., Parascandalo, R., Zafeiriou, D. I., Arrabal-Fernandez, L., Dill, P., Eichler, F. S., Echenne, B., Gutierrez-Solana, L. G., Hoffmann, G. F., Hyland, K., Kusmierska, K., Tijssen, M. A., Lutz, T., Mazzuca, M., Penzien, J., Poll-The BT, Sykut-Cegielska, J., Szymanska, K., Thony, B., and Blau, N. Sepiapterin reductase deficiency: a treatable mimic of cerebral palsy. Ann Neurol. 2012;71:520-530. View abstract.
 82. Jukic T, Rojc B, Boben-Bardutzky D, Hafner M, Ihan A. The use of a food supplementation with D-phenylalanine, L-glutamine and L-5-hydroxytriptophan in the alleviation of alcohol withdrawal symptoms. Coll Antropol 2011;35:1225-30. View abstract.
 83. Sarris, J. Clinical depression: an evidence-based integrative complementary medicine treatment model. Altern.Ther.Health Med. 2011;17:26-37. View abstract.
 84. Dill, P., Wagner, M., Somerville, A., Thony, B., Blau, N., and Weber, P. Child neurology: paroxysmal stiffening, upward gaze, and hypotonia: hallmarks of sepiapterin reductase deficiency. Neurology 1-31-2012;78:e29-e32. View abstract.
 85. Horvath, G. A., Selby, K., Poskitt, K., Hyland, K., Waters, P. J., Coulter-Mackie, M., and Stockler-Ipsiroglu, S. G. Hemiplegic migraine, seizures, progressive spastic paraparesis, mood disorder, and coma in siblings with low systemic serotonin. Cephalalgia 2011;31:1580-1586. View abstract.
 86. Morrison, K. E. Whole-genome sequencing informs treatment: personalized medicine takes another step forward. Clin Chem 2011;57:1638-1640. View abstract.
 87. Bainbridge, M. N., Wiszniewski, W., Murdock, D. R., Friedman, J., Gonzaga-Jauregui, C., Newsham, I., Reid, J. G., Fink, J. K., Morgan, M. B., Gingras, M. C., Muzny, D. M., Hoang, L. D., Yousaf, S., Lupski, J. R., and Gibbs, R. A. Whole-genome sequencing for optimized patient management. Sci Transl.Med 6-15-2011;3:87re3. View abstract.
 88. den Boer JA, Westenberg HG. Behavioral, neuroendocrine, and biochemical effects of 5-hydroxytryptophan administration in panic disorder. Psychiatry Res 1990;31:267-78. View abstract.
 89. Adamsen, D., Meili, D., Blau, N., Thony, B., and Ramaekers, V. Autism associated with low 5-hydroxyindolacetic acid in CSF and the heterozygous SLC6A4 gene Gly56Ala plus 5-HTTLPR L/L promoter variants. Mol.Genet.Metab 2011;102:368-373. View abstract.
 90. Cross, D. R., Kellermann, G., McKenzie, L. B., Purvis, K. B., Hill, G. J., and Huisman, H. A randomized targeted amino acid therapy with behaviourally at-risk adopted children. Child Care Health Dev. 2011;37:671-678. View abstract.
 91. Gendle, M. H. and Golding, A. C. Oral administration of 5-hydroxytryptophan (5-HTP) impairs decision making under ambiguity but not under risk: evidence from the Iowa Gambling Task. Hum Psychopharmacol. 2010;25:491-499. View abstract.
 92. Iovieno, N., Dalton, E. D., Fava, M., and Mischoulon, D. Second-tier natural antidepressants: review and critique. J Affect.Disord. 2011;130:343-357. View abstract.
 93. Leu-Semenescu, S., Arnulf, I., Decaix, C., Moussa, F., Clot, F., Boniol, C., Touitou, Y., Levy, R., Vidailhet, M., and Roze, E. Sleep and rhythm consequences of a genetically induced loss of serotonin. Sleep 3-1-2010;33:307-314. View abstract.
 94. Freedman RR. Treatment of menopausal hot flashes with 5-hydroxytryptophan. Maturitas 2010;65:383-5. View abstract.
 95. Weeks, B. S. Formulations of dietary supplements and herbal extracts for relaxation and anxiolytic action: Relarian. Med Sci Monit. 2009;15:RA256-RA262. View abstract.
 96. Rondanelli M, Klersy C, Iadarola P, et al. Satiety and amino-acid profile in overweight women after a new treatment using a natural plant extract sublingual spray formulation. Int J Obes (Lond) 2009;33:1174-1182. View abstract.
 97. Maissen CP, Ludin HP. [Comparison of the effect of 5-hydroxytryptophan and propranolol in the interval treatment of migraine]. Schweiz Med Wochenschr 1991;121:1585-90. View abstract.
 98. Shell W, Bullias D, Charuvastra E, et al. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. Am J Ther 2010;17:133-9. View abstract.
 99. Trujillo-Martin, M. M., Serrano-Aguilar, P., Monton-Alvarez, F., and Carrillo-Fumero, R. Effectiveness and safety of treatments for degenerative ataxias: a systematic review. Mov Disord. 6-15-2009;24:1111-1124. View abstract.
 100. Rothman, R. B. Treatment of obesity with "combination" pharmacotherapy. Am J Ther 2010;17:596-603. View abstract.
 101. Chae, H. S., Kang, O. H., Choi, J. G., Oh, Y. C., Lee, Y. S., Jang, H. J., Kim, J. H., Park, H., Jung, K. Y., Sohn, D. H., and Kwon, D. Y. 5-hydroxytryptophan acts on the mitogen-activated protein kinase extracellular-signal regulated protein kinase pathway to modulate cyclooxygenase-2 and inducible nitric oxide synthase expression in RAW 264.7 cells. Biol Pharm Bull 2009;32:553-557. View abstract.
 102. Hendricks, E. J., Rothman, R. B., and Greenway, F. L. How physician obesity specialists use drugs to treat obesity. Obesity.(Silver.Spring) 2009;17:1730-1735. View abstract.
 103. Longo, N. Disorders of biopterin metabolism. J Inherit.Metab Dis 2009;32:333-342. View abstract.
 104. Pons, R. The phenotypic spectrum of paediatric neurotransmitter diseases and infantile parkinsonism. J Inherit.Metab Dis 2009;32:321-332. View abstract.
 105. Schaefer, M., Winterer, J., Sarkar, R., Uebelhack, R., Franke, L., Heinz, A., and Friebe, A. Three cases of successful tryptophan add-on or monotherapy of hepatitis C and IFNalpha-associated mood disorders. Psychosomatics 2008;49:442-446. View abstract.
 106. Jacobsen, J. P., Nielsen, E. O., Hummel, R., Redrobe, J. P., Mirza, N., and Weikop, P. Insensitivity of NMRI mice to selective serotonin reuptake inhibitors in the tail suspension test can be reversed by co-treatment with 5-hydroxytryptophan. Psychopharmacology (Berl) 2008;199:137-150. View abstract.
 107. Liu, K. M., Liu, T. T., Lee, N. C., Cheng, L. Y., Hsiao, K. J., and Niu, D. M. Long-term follow-up of Taiwanese Chinese patients treated early for 6-pyruvoyl-tetrahydropterin synthase deficiency. Arch Neurol. 2008;65:387-392. View abstract.
 108. Horvath, G. A., Stockler-Ipsiroglu, S. G., Salvarinova-Zivkovic, R., Lillquist, Y. P., Connolly, M., Hyland, K., Blau, N., Rupar, T., and Waters, P. J. Autosomal recessive GTP cyclohydrolase I deficiency without hyperphenylalaninemia: evidence of a phenotypic continuum between dominant and recessive forms. Mol.Genet.Metab 2008;94:127-131. View abstract.
 109. Morrow, J. D., Vikraman, S., Imeri, L., and Opp, M. R. Effects of serotonergic activation by 5-hydroxytryptophan on sleep and body temperature of C57BL/6J and interleukin-6-deficient mice are dose and time related. Sleep 1-1-2008;31:21-33. View abstract.
 110. Meolie, A. L., Rosen, C., Kristo, D., Kohrman, M., Gooneratne, N., Aguillard, R. N., Fayle, R., Troell, R., Townsend, D., Claman, D., Hoban, T., and Mahowald, M. Oral nonprescription treatment for insomnia: an evaluation of products with limited evidence. J Clin.Sleep Med 4-15-2005;1:173-187. View abstract.
 111. Cangiano C, Ceci F, Cairella M, et al. Effects of 5-hydroxytryptophan on eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects. Adv Exp Med Biol 1991;294:591-3. View abstract.
 112. Petre-Quadens, O. and De Lee, C. 5-Hydroxytryptophan and sleep in Down's syndrome. J Neurol Sci 1975;26:443-453. View abstract.
 113. Lesch, K. P., Hoh, A., Disselkamp-Tietze, J., Wiesmann, M., Osterheider, M., and Schulte, H. M. 5-Hydroxytryptamine1A receptor responsivity in obsessive-compulsive disorder. Comparison of patients and controls. Arch Gen Psychiatry 1991;48:540-547. View abstract.
 114. Halladay, A. K., Wagner, G. C., Sekowski, A., Rothman, R. B., Baumann, M. H., and Fisher, H. Alterations in alcohol consumption, withdrawal seizures, and monoamine transmission in rats treated with phentermine and 5-hydroxy-L-tryptophan. Synapse 2006;59:277-289. View abstract.
 115. Curcio, J. J., Kim, L. S., Wollner, D., and Pockaj, B. A. The potential of 5-hydryoxytryptophan for hot flash reduction: a hypothesis. Altern Med Rev 2005;10:216-221. View abstract.
 116. Victor, S. and Ryan, S. W. Drugs for preventing migraine headaches in children. Cochrane Database.Syst.Rev 2003;:CD002761. View abstract.
 117. George DT, Lindquist T, Rawlings RR, et al. Pharmacologic maintenance of abstinence in patients with alcoholism: no efficacy of 5-hydroxytryptophan or levodopa. Clin Pharmacol Ther 1992;52:553-60. View abstract.
 118. Shaw, K., Turner, J., and Del Mar, C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database.Syst Rev 2002;:CD003198. View abstract.
 119. Ciaranello, R. D., Anders, T. F., Barchas, J. D., Berger, P. A., and Cann, H. M. The use of 5-hydroxytryptophan in a child with Lesch-Nyhan syndrome. Child Psychiatry Hum Dev 1976;7:127-133. View abstract.
 120. Anderson, L. T., Herrmann, L., and Dancis, J. The effect of L-5-hydroxytryptophan on self-mutilatin in Lesch-Nyhan disease: a negative report. Neuropadiatrie. 1976;7:439-442. View abstract.
 121. Growdon, J. H., Young, R. R., and Shahani, B. T. L-5-hydroxytryptophan in treatment of several different syndromes in which myoclonus is prominent. Neurology 1976;26:1135-1140. View abstract.
 122. Takahashi S, Kondo H, Kato N. Effect of l-5-hydroxytryptophan on brain monoamine metabolism and evaluation of its clinical effect in depressed patients. J Psychiatr Res 1975;12:177-87. View abstract.
 123. Preshaw RM, Leavitt D, Hoag G. The dietary supplement 5-hydroxytryptophan and urinary 5-hydroxyindole acetic acid. CMAJ 2008;178:993. View abstract.
 124. Byerley WF, Judd LL, Reimherr FW, Grosser BI. 5-Hydroxytryptophan: a review of its antidepressant efficacy and adverse effects. J Clin Psychopharmacol 1987;7:127-37.. View abstract.
 125. Shaw K, Turner J, Del Mar C. Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression. Cochrane Database Syst Rev 2002;:CD003198. View abstract.
 126. Caruso I, Sarzi Puttini P, Cazzola M, Azzolini V. Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. J Int Med Res 1990;18:201-9. View abstract.
 127. Johnson KL, Klarskov K, Benson LM, et al. Presence of peak X and related compounds: the reported contaminant in case related 5-hydroxy-L-tryptophan associated with eosinophilia-myalgia syndrome. J Rheumatol 1999;26:2714-7. View abstract.
 128. Singhal AB, Caviness VS, Begleiter AF, et al. Cerebral vasoconstriction and stroke after use of serotonergic drugs. Neurology 2002;58:130-3. View abstract.
 129. U. S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Nutritional Products, Labeling, and Dietary Supplements. Information Paper on L-Tryptophan and 5-hydroxy-L-tryptophan, February 2001.
 130. Nardini M, De Stefano R, Iannuccelli M, et al. Treatment of depression with L-5-hydroxytryptophan combined with chlorimipramine, a double-blind study. Int J Clin Pharmacol Res 1983;3:239-50. View abstract.
 131. Ribeiro CA. L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Headache 2000;40:451-6. View abstract.
 132. Poldinger W, Calanchini B, Schwarz W. A functional-dimensional approach to depression: serotonin deficiency as a target syndrome in a comparison of 5-hydroxytryptophan and fluvoxamine. Psychopathology 1991;24:53-81. View abstract.
 133. Sternberg EM, Van Woert MH, Young SN, et al. Development of a scleroderma-like illness during therapy with L-5-hydroxytryptophan and carbidopa. N Engl J Med 1980;303:782-7. View abstract.
 134. U.S. Food and Drug Administration. Impurities confirmed in dietary supplement 5-hydroxy-L-tryptophan. FDA Talk Paper, August 31, 1998; T98-48.
 135. Meyer JS, Welch KM, Deshmukh VD, et al. Neurotransmitter precursor amino acids in the treatment of multi-infarct dementia and Alzheimer's disease. J Amer Geriat Soc 1977;25:289-98. View abstract.
 136. Trouillas P, Brudon F, Adeleine P. Improvement of cerebellar ataxia with levorotatory form of 5-hydroxytryptophan: a double-blind study with quantified data processing. Arch Neurol 1988;45:1217-22. View abstract.
 137. Kahn RS, Westenberg HG. L-5-hydroxytryptophan in the treatment of anxiety disorders. J Affect Disord 1985;8:197-200. View abstract.
 138. Cangiano C, Ceci F, Cancino A, et al. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. Am J Clin Nutr 1992;56:863-7. View abstract.
 139. Sarzi Puttini P, Caruso I. Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study. J Int Med Res 1992;20:182-9. View abstract.
 140. Nakajima T, Kudo Y, Kaneko Z. Clinical evaluation of 5-hydroxy-L-tryptophan as an antidepressant drug. Folia Psychiatr Neurol Jpn 1978;32:223-30. View abstract.
 141. Michelson D, Page SW, Casey R, et al. An eosinophilia-myalgia syndrome related disorder associated with exposure to L-5-hydroxytryptophan. J Rheumatol 1994;21:2261-5. View abstract.
 142. Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: A Clinically-Effective Serotonin Precursor. Altern Med Rev 1998;3:271-80. View abstract.
 143. Natural Medicines Comprehensive Database Consumer Version: https://medlineplus.gov/druginfo/herb_All.html

Chia sẻ với bạn bè

Cố vấn cao cấp Đơn vị Gen trị liệu - Trung tâm YHHN và Ung bướu - BV Bạch Mai.
Tác giả sách: "Sinh học phân tử Ung thư" và nhiều sách khác về Gen trị liệu, nguồn gốc Ung thư và các phương pháp tiếp cận.
Ông là người tâm huyết với ngành sinh học phân tử và là người đặt nền móng về lý thuyết và thực hành cho Gen trị liệu Việt Nam.
Ông là khách mời thường xuyên trên các đài truyền thông: VTC, VTV, Truyền hình Quốc hội... về chủ đề COVID-19, Ung thư, Gen trị liệu...

CÁC BÀI VIẾT LIÊN QUAN

Tháng Mười 17, 2022

Tháng Mười 14, 2022

Tháng Bảy 15, 2022

Tháng Bảy 6, 2022

Tháng Bảy 2, 2022

Tháng Sáu 30, 2022

Trang [tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>